Dostupni linkovi

Samo sa vizom u svijet


Na spisku zemalja za koje je državljanima BiH potrebna viza nalaze se 172 države svijeta - onih za koje ne treba viza samo je 19. Zastupnik u Parlamentu BiH, Zlatko Lagumdžija, kaže da vlast u BiH, ali i institucije međunarodne zajednice koje djeluju u ovoj zemlji moraju pogledati istini u oči da bi se moglo izaći iz problema u kojemu se nalazi BiH:

“To što mi imamo slobodni vizni režim sa Sejšelima, Maldivima, to apsolutno nema nikakve veze s onim što je potreba ljudi ove zemlje. Nažalost, mi se danas nalazimo u situaciji u kojoj nam prijeti opasnost da još jedan broj zemalja nam uvede u vizu, a ne da nam neke oslobode vizu. Ako bi kojim slučajem Hrvatska otkočila problem Gotovine i ubrzala svoj put k evropskim integracijama, ona bi vrlo brzo došla u poziciju u koju je Slovenija došla prije nekoliko godina, kada je radi Evropske unije morala da nam uvede vize - ne zato što su oni htjeli, nego zato što je to od njih tražila Evropska unija. Moramo pogledati istini u oči da bismo mogli da izađemo iz problema u kojima se nalazimo.”

Problem imaju i građani Srbije i Crne Gore. Oko 70 posto mladih Srbije nikada nije izašlo van njenih granica, pa čak posjetilo i Crnu Goru. Predstavnica Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike za Srbiju i Crnu Goru, Brankica Grupković:

“Moram da kažem da je i kod nas vrlo aktuelizovana ta rasprava o tome, kako mi to zovemo “beloj šengenskoj listi”, odnosno o slobodnom viznom režimu, ili o tome kako da naši građani slobodno putuju u države Evropske unije, jer mi najviše o tome pričamo. Imali smo upravo jednu raspravu u Beogradu i mogu da kažem da smo zaključili da je najveći deo tih uslova ipak tehničke prirode. Otprilike smo zaključili da nam je potreban odgovarajući nacionalni plan aktivnosti u toj oblasti.”

U Makedoniji vlast je dosta toga uradilo kako bi stala u kraj činjenici da građani ove države mogu bez vize putovati samo u 16 država svijeta, kaže predsjednica Zakonodavno - pravnog povjerenstva Sobranja Makedonije, Cvetanka Ivanova:

“Republika Makedonija ubrzano radi na ispunjavanju uvjeta koje je pred nju postavila Europska unija, što podrazumijeva i vizni režim. U Makedoniji imamo opći konsenzus svih političkih subjekata, donijeli smo brojne zakone koji reguliraju ovu oblast, postoji i akcioni plan, strategija za vizni režim i smatram da će vrlo brzo Makedonija riješiti problem sa kojim se suočava BiH.”

Predstavnici zemalja regiona suglasni su da će put ka liberalizaciji, a potom i potpunom ukidanju viznoga režima, biti lakši ukoliko postoji suradnja. Brankica Grupković:

“Evropska unija ima određeni regionalni pristup tome i apsolutno mislim da je za nas sve u ovom regionu važna poruka iz solunske agende za zapadni Balkan, gde se kaže da će progres u liberalizaciji viznog režima za zemlje zapadnog Balkan zavisiti od toga koliko ove zemlje primenjuju najvažnije reforme u oblastima jačanja principa vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija i jačanja kapaciteta u kontroli granica i sigurnosti putnih dokumenata.”

I dok puna liberalizacija viza za cijeli region ostaje prevashodni cilj, uviđa se da je to za neke od zemalja srednjoročna ili dugoročna perspektiva. Menadžer regionalnog projekta Centra civilnih inicijativa “Zakonodavstvo i građani”, Ivica Ćavar, govoreći u slučaju BiH, kaže da vlasti moraju ozbiljnije pristupiti ispunjavanju uvjeta EU, kako bi se prekinulo nepodnošljivo stanje:

“Želimo jasno poručiti i predstavnicima vlasti BiH i međunarodnoj zajednici, a posebno institucijama u Briselu, odnosno Europskoj uniji, da pod hitno moramo uraditi nešto da se ovaj vizni režim olakša i da etapno krenemo u realizaciju programa, kako bismo barem u prvoj fazi olakašali vizni režim, a da onda, u narednim fazama, težimo ka cilju da uvedemo potpuni bezvizni režim.”

Evropska komisija svojevremeno je najavila mogućnost liberalizacije viznoga režima za zemlje zapadnoga Balkana, što bi podrazumijevalo lakše i jeftinije davanje viza za umjetnike, biznismene, studente, novinare. Takva inicijativa predstavljena je kao prvi korak ka potpunom ukidanju viza zemljama zapadnoga Balkana. No, i ovakvu najavu prati stav da sve zavisi od vlasti i reformi koje će se provoditi, ali i od zemalja članica Europske unije.
XS
SM
MD
LG