Dostupni linkovi

Retorika ne donosi smiraj mrtvim


Govoreći o osporavanju odlaska Borisa Tadića u Srebrenicu, na godišnjicu masakra Bošnjaka, njegov savetnik za regionalnu saradnju Branko Radujko je za naš program rekao da su vlasti u Sarajevu uputile zvaničan poziv predsedniku Srbije na komemoraciju u Potočarima. Radujko ističe da iz same Srebrenice u kabinet predsednika Srbije stižu pozitivni odjeci i, na najavu njegovog dolaska.

''Gospodin Tadić nije davao nikakve uslove. Slažem se, u jednom delu, da je možda problematično što Skupština nije dala jednu deklaraciju, ali predsednik Tadić je više puta, vrlo jasno osudio zločin. Bio je u Sarajevu prošle godine i tada je nešto govorio o tome. Takođe imamo i informacije iz Srebrenice da bi dolazak predsednika Tadića mnogo značio upravo za porodice tih žrtava.''

Svoju nameru da poseti Srebrenicu predsednik Tadić saopštio je odmah nakon emitovanja filma o likvidaciji šestorice zarobljenih bošnjačkih mladića na srpskim televizijama.

''Te slike su dokaz monstruoznih zločina koji su izvršeni tokom rata na tom prostoru. Izvršeni su u naše nacionalno ime. Zločin nikada nije kolektivni. Monstruozni ljudi, izvršioci ovih zločina, moraju da budu u zatvoru. To ne važi, naravno, samo za naš narod. To važi za sve narode u čije ime je izvršavan zločin. Kao što sam bio u Žitomistiću, kao što sam bio u Gradini, koja je deo jasenovačkih žrtava, spreman sam da odem i u Srebrenicu da se poklonim nevinim žrtvama drugog naroda.''

Predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta kaže da je za svaku pohvalu to što Boris Tadić odlazi u Srebrenicu i što su Srebreničani odlučili da predsednik Srbije učestvuje obeležavanju desete godišnjice u ovoj istočno- bosanskoj enklavi. To je jedan od načina da se prevaziđu neprijateljstva i nesporazumi, kaže Dereta, koji ipak upozorava:

''Nažalost, takva volja očigledno ne postoji u institucijama Srbije, a posebno ne u Skupštini Srbije. Tako da smo mi sada suočeni sa činjenicom da je jedan deo Srbije spreman da se pomiri i prihvati odgovornost za sve što se dogodilo, a nažalost, jedan veliki deo odbija čak i razgovor na tu temu i pokušava da kroz neke skandalozne formulacije ukaže na činjenicu da je, kako oni kažu, sa svih strana bilo zločina i da je Srpski narod izašao iz celog rata kao najveća žrtva.
Mislim da ta vrsta zloupotrebe Srebrenice u Srbiji mora biti najoštrije osuđena i, sa tog aspekta, pozdravljam promenu koja se dogodila u stavu gospodina Tadića i njegove stranke.

*****

Dolazak Borisa Tadića na komemoraciju u Potočarima, u Bosni i Hercegovini izaziva i dalje različite reakcije.

Poziv da dođe u Srebrenicu, Borisu Tadiću je uputio član Predsjedništva Sulejman Tihić, kao i ostalim predsjednicima država iz regije. Naime, Predsjedništvo BiH je pokrovitelj obilježavanja ove tužne godišnjice, a Tihić je određen da koordinira aktivnosti koje su u nadležnosti Predsjedništva. Drago Vuković, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva, Borislava Paravca:

“Sve ostalo je sad rezultat nekakvih poteza. Ono što znam jeste da gospodin Tihić u tim pozivima koje šalje određenim ljudima i institucijama, kad je riječ o predsjedniku Srbije i Crne Gore nije konsultovao gospodina Paravca. To je istina. A da li je morao ili nije, to su sad neke druge teme i dileme. Moguće je i da nije. Uglavnom je on ovlašten da to radi.”

Prisustvo Borisa Tadića, odnosno delegacije iz Srbije i Crne Gore, izazavalo je lavinu reakcija u BiH. Oprečnih mišljenja su i članice udruženja koja okupljaju Srebreničanke. Kada Hotić, Udruženje “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, kaže:

“Ko god osjeti potrebu da dođe 11. jula u Potočare, da se pokloni žrtvama, nek izvoli. Ako misli da promoviše se kao političar, da kaže da je svojim prisustvom obrisao svo zlo koje se desilo, to mu neće proći. To nije tako, mi to tako ne prihvatamo. Ako bi gospodin izrazio želju i ako osjeća da treba zločine osuditi i kao političar i kao čovjek, nemamo ništa protiv, onda je i dobro došao. A, u svakom slučaju, nećemo ga spriječiti da dođe kako god se osjećao. I kao licemjer ako dođe, nije nam iznenađenje.”

Predsjednica Udruženja ”Srebreničke majke”, Hatidža Mehmedović:

“Ako imalo imaju čovječanstva, imaju obraza, imaju karaktera, kao čovjek, trebaju da zamisle sami da nisu tu dobrodošli, jer nisu oni najtraženiji uhapšeni, a volja porodica, volja žrtava se mora ispoštovati, a to je volja da oni ne dolaze u Potočare, jer bojim se - može se tu desiti svašta. Nama nikakvo izvinjenje ne trebam, jer da mi se izvine što ja moje djece nemam! Ne, nama ne trebaju. Nisu nam potrebni. Od nas je toliko.”

Stav Organizacionog odbora za obilježavanje desete godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, prenosi Ramo Dautbašić, zamjenik načelnika opštine:

“Niko ko želi doći ne treba da bude odbijen za učešće u obilježavanju desete godišnjice stravičnog genocida koji se desio u Srebrenici u julu 1995. godine.”

Opet, suprotnog mišljenja je Sadik Selimović, član Fondacije “Srebrenica - Potočari”:

“Ja bih volio da čitav svijet dođe na dženazu u Potočare. Ali, svojim dosadašnjim radom i svojim dosadašnjim nekakvim stvarima koje su učinili da otkrije se ovaj genocid u Srebrenci, oni ni ne zaslužuju ničim da dođu u Srebrenicu. Ako bi uhvatili one najodgovornije ljude do 11. jula - bujrum, a ako ne bi, ja mislim da nemaju ni obraza, ni morala i ne bi trebali da dođu.”

Porodice stradalih srebreničkih Bošnjaka, ipak, u ogromnoj većini žele drugačije poteze srbijanskog predsjednika od odavanja pošte žrtvama. Odnosi se to, prije svega, na hapšenje ratnih zločinaca. U suprotnom, tvrde da prazna retorika ne donosi smiraj mrtvim, a nadu živim.
XS
SM
MD
LG