Dostupni linkovi

Srbijanska policija bez dokaza o Nikoliću


Među mnogim pitanjima, koja su neki od poslanika Skupštine Srbije postavili ministru policije, nijedno se, takođe, nije odnosilo na slučaj ''Antin''. U razgovoru sa novinarima Jočić je prokomentarisao tvrdnje koje je izneo bivši šef rasformiranog vladinog Biroa za komunikacije, Vladimir Popović Beba.

''Popović je dao tu informaciju na osnovu koje javnost, odnosno nevladine organizacije, optužuju Nikolića. U to neću da ulazim, ali mi smo postupili po svim navodima. Ja sam dao odgovor predsedniku Vlade. Kod nas ne postoji nijedna činjenica, nijedan dokument da je Tomislav Nikolić učestvovao, bio umešan u neke ratne zločine.''

Podsećamo da je Vladimir Popović Beba, izjavio Televiziji B92 da je njemu i premijeru Zoranu Đinđiću bivši šef državne bezbednosti Jovica Stanišić, optužen pred Haškim sudom za ratne zločine, svojevremeno kazao da je Nikolić u Antinu ubio, svojim rukama, deset hrvatskih civila. Popović navodi da je Stanišić pokušavao da se umeša u politička zbivanja, te da je u momentu kada je Vlada pokušavala da oduzme džip sumnjivog porekla Vojislavu Šešelju, Stanišić savetovao:

''Mnogo je bolje da vi napadnete Tomu. A, ja kažem: Zašto kada mi ništa nemamo za njega? On kaže: Kako nema? Ima služba. On je 1991. godine, lično u selu Antin, Severna Baranja, posle posete nekom dobrovoljačkom pokretu Radikalne stranke, kada je došao kao funkcioner i kada se malo napio, i da bi pokazao kako je on veliki Srbin, uzeo kalašnjikov i pobio neke babe i dede.
Njih deset - petnaest. I pobacao ih u bazen''

Bivši advokat Jovice Stanišića, Vladan Vukčević, demantovao je da je njegov klijent bilo kada pred Vladimirom Popovićem saopštio nešto o Tomislavu Nikoliću. Tvrdi da Stanišić nikada nije bio u kontaktu sa Popovićem, čak ni verbalnom. Generalni sekretar Radikalne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da je protiv njegove partije otpočela hajka.

''Oni sve vreme govore o tome kako se u selu Antin dogodio zločin između 3. i 4. novembra, do 8. itd. Mi im kažemo: da! Ali, Tomislav Nikolić je krenuo iz Kragujevca 5. i stigao u Antin 6. decembra. Dakle, to je trideset i nešto dana posle toga. Kakve to ima veze sa tim? Moram otvoreno da vam kažem da, oni svi tamo znaju da Tomislav Nikolić nema nikakve veze sa tim. Imaćete uskoro i neke presretnute razgovore tih ljudi, koji će vam jasno pokazati da oni između sebe znaju da tu nema ništa nego: kako da održavamo medijsku pažnju. Ti lažovi, svi će da idu iza rešetaka. Zato što je najmonstruoznija laž, koja je izmišljena i koja je plasirana u poslednjih 15 godina.''

Kao gost ponoćnog programa Radija Slobodna Evropa, direktorka Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, izjavila je da ostaje pri zahtevu da se proveri odgovornost i povezanost Tomislava Nikolića za zločinima u Antinu. Navodeći pri tom da je prava adresa za takvu proveru arhiva Vojne kontraobaveštajne službe.

''Da smo neka država, istog trenutka bi svi koji su bili u komandnom štabu bili bi primorani da iznesu činjenice o tome šta se dešavalo u Antinu dok je tamo bio današnji potpredsednik Radikalne stranke. Ali, mi imamo takvu vlast i institucije da su u stanju da. ako treba da sklone deset metara duboko neku dokumentaciju, ako u tom trenutku ne odgovara Vladi, premijeru...da se to ne iznese.''

*****

Hrvatska policija i dalje ne izlazi u javnost sa novim detaljima oko ubojstva hrvatskih civila u selu Antinu u istočnoj Slavoniji u jesen '91. Međutim, djelovanje dobrovoljaca iz Srbije nije ništa novo za hrvatske građane, pogotovo za one koji su tada živjeli u ratnoj zoni.

Povezivanje srbijanskih dobrovoljaca početkom devedesetih sa mogućim počinjenjem ratnih zločina u Hrvatskoj ni za koga u Hrvatskoj nije novost. Veljko Džakule je u to vrijeme bio predsjednik samoproglašene SAO Zapadna Slavonija. Tada su na terenu sa Srpske strane bili pripadnici tadašnje JNA i rezervisti:

''A bilo je i dobrovoljačkih jedinica, nezavisnih, koje su bile u nekakvim vezama. Ne znam u kakvim jer nisam bio u tim kontaktima sa vojskom. Jedni su govorili da su četnici, drugi da su Radikali Šešelja. Tamo gdje su oni bili obično su se događale ružne stvari. Išli su na terene po Hrvatskim selima, gore prema Podravini, ali isto tako ružno su se ponašali i prema domaćim Srbima.''

Da li se vi sjećate nekog slučaja iz tog vremena, kraj 1991., početak 1992. godine, da su postrojbe iz Srbije napravile neki konkretni zločin, bilo prema Hrvatskom ili domaćem srpskom stanovništvu?

''Ja sam čuo o tim događajima u Oćinu i, čini mi se, Ćetekovcu kod Podravske Slatine, gdje su oni učestvovali i sa domaćim djelom vojnih formacija i gore na području Glavice i Bučja, gdje je ubijen jedan stariji čovjek. Bojanić se, mislim, prezivao. I prebacivali su ljude na Buči kada su se povlačili. To su konkretne stvari za koje sam čuo.''

Dodajmo da su zločine nad hrvatskim civilima u Oćinu, koncem 1991. godine, počinili Beli Orlovi. Pripadnici Srpske narodne obrane Mirka Jovića. Nikica Barić jedini je, do sada, doktorirao na samoproglašenoj Krajini. Najviše su dobrovoljaca slali radikali i SNO, kaže:

'' U tom razdoblju nastupa jedno šarenilo različitih, paravojnih formacija. Koliko sam našao u izvorima, njihova borbena vrijednost i nije toliko bitna nego, više su povezani sa različitim pljačkama. Više su stvarali nered, nego što su zbilja sudjelovali u borbama i što je bio njihov borbeni doprinos. Ne mogu reći da su isključivo oni počinili ratne zločine u Hrvatskoj 1991. godine ali, činila ih je cijela ta strana napadača. To su bili i lokalni Srbi, JNA i dobrovoljci.''

Da li se može Šešeljevce, dragovoljce povezati sa konkretnim zločinima?

''Konkretne, točne podatke, bazirane na arhivskoj građi, ja nemam. Ali, Šešelj je krajem 1991. posjetio Benkovac i onda je mjesnim Srbima govorio o angažiranju, korištenju dobrovoljaca, radikala, u borbama za Vukovar. Dakle, oni su napadali grad ali, tko je što točno napravio, ne mogu reći. Zločini su počinjeni a, da li su ih učinili članovi ili simpatizeri Radikalne stranke, ne mogu, točno reći."
XS
SM
MD
LG