Dostupni linkovi

Nezavisnost je praktično i ekonomsko pitanje


Nerešeno pitanje statusa Kosova utiče ne samo na usporavanje ekonomskog razvoja, već i na nezainteresovanost investitora da ulažu u kosovsku privredu, rečeno je u Pristini, uoči konferencije “Kosovo na raskršću”, koja se sledeće nedelje održava u Ohridu.

Kosovski predsednik Ibrahim Rugova izjavio je da će priznanje nezavisnosti Kosova otvoriti put za ekspanziju biznisa, što će voditi ekonomskom razvoju. Govoreći na konferenciji, čija je tema dijalog između javnog i privatng sektora, Rugova je istakao da institucije Kosova podržavaju snažan privatni sektor, te da su zainteresovane za slobodnu trgovinu i prisustvo na globalnom tržištu. Prema oceni Rugove, nezavisnost Kosova je praktično rešenje, s obzirom da investitorima nedostaju garancije:

“Principijelno pitanje u stvaranju boljeg ambijenta za razvoj biznisa na Kosovu jeste pitanje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije”.

Direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID na Kosovu, Ken Yamashita, kaže kako od samih Kosovara zavisi da li žele samostalnu i integrisanu ekonomiju, koja će manje zavisiti od donacija:

“Tri suštinske stvari interesuju investiture: transparencija, stabilnost I predvidljivost”.

Predsednik Kosova kaže da i strani i domaci investitori ne osećaju sigurnost da ulažu u privredu Kosova zbog nerešenog statusa. Stoga će nezavisnost, kaže Rugova, rešiti takve probleme i stvoriti mogućnosti za ekonomski razvoj:

“Nezavisnost je praktično i ekonomsko pitanje. Mnogi preduzetnici iz Evrope i Amerike, koji žele da ulažu, odlaze sa Kosova, jer ne možemo da im pružimo garancije za njihove investicije. Stoga administraciju UNMIK-a ne treba zameniti misijom Evropske unije – EUMIK-om, već nezavisnošću, jer se jedino time otvara mogućnost za razvoj i integraciju Kosova”.

Prema recima Direktora USAID-a, Jamasite, konferencija u Ohridu otvoriće prvi dijalog između preduzetnika iz javnog i privatnog sektora. On je istakao važnost sigurnosnog aspekta radi garantovanja investicija, što treba da dovede do otvaranja novih radnih mesta. Konferencija “Kosovo na raskršću”, koja je simbolično počela u Prištini, održava se 21. i 22. juna u Ohridu, a predstavnici Vlade i preduzetnici razmatraće alternative za razvoj biznisa.
XS
SM
MD
LG