Dostupni linkovi

Bez ispunjenja uvjeta nema ulaska u EU


Predsjedavajuća izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Europe, Doris Pack, kaže: “Vjetar jače puše u Europsku uniju i iz Europske unije prema zapadnom Balkanu.” No, njen je stav da mora postojati svijest da nijedna zemlja neće više biti prihvaćena ako nije zaista spremna ispuniti uvjete:

“To je jedan od problema koji se pokazao sada u Francuskoj i Nizozemskoj. Mi se suviše proširujemo, a nemamo sigurnost da ljudi koji ulaze u EU zaista žele ispuniti neophodne uvjete. Koliko vi budete brzo radili na tome, toliko ćemo vam mi pomoći da se približite Europskoj uniji.”

Da od individulanog napretka u zemljama jugoistočne Europe zavisi i odgovor Europske unije slaže se i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora, Neven Mimica. On je stava da je EU
sigurno ušla u krizu, ali i da postoje vrlo jasne poruke da neće odustati od širenja na područje jugoistočne Europe:

“Sad je u pitanju vjerodostojnost Europske unije. Oni nama stalno govore da mi moramo dokazivati svoju sposobnost poštivanja vladavine prava, poštivanja demokratske procedure, što mi prihvaćamo, naravno, kao Hrvatska, kao zemlje jugoistočne Europe, ali sada je trenutak da i Europska unija spremna poštivati vladavinu prava i demokratsku proceduru koju je sama imala kad je donosila odluku o proširenju na jugoistočnu Europu. Po meni, proces proširenja ne smije se zaustaviti, on mora teći dalje, paralaleno sa procesom traženja internih aranžamana za načine funkcioniranja Europske unije. Uostalom, Europskoj uniji trebaju dobre vijesti, dobre poruke, dobri signali, a u ovom teškom vremenu dobre vijesti mogu doći samo ako se dogovore o proširenju na jugoistočnu Europu, jer time potvrđuju svoju snagu, svoju privlačnost, svoju sposobnost da se razvijaju i u teškim uvjetima, kao što su trenutni.”

Karolina Ristova, predsjednica Povjerenstva za europska pitanja Sobranja Makedonije, zemlje koja je nakon Hrvatske najdalje otišla u procesu približavanja Europskoj uniji, kaže za naš radio da se zemlje zapadnoga Balkana trebaju ponašati kao da se u Uniji ništa ne događa:

“Ja sam to i u Makedoniji rekla - da ovom atmosferom direktno mogu biti pogođeni Bugarska i Rumunija, čiji su dogovori za pristupanje Evropskoj uniji u fazi ratifikacije. Dok u fazi u kojoj se sve zemlje regiona nalaze - pred kandidaturu i kandidatski status - mehanizmi Evropske unije neće biti uopšte dotaknuti ovom atmosferom u Uniji. Znači, mi trebamo produžiti raditi na ispunjavanju uslova za članstvo. Svi mehanizme što ih je Evropska unija i bez toga imala za nas neće da budu na bilo koji način dotaknuti, uključujući ono što nas, možda, najviše brine, a to je finansijska pomoć. To je sve definisano na samitu u Solunu i neće Evropska unija to da promijeni.”

Stav bh. vlasti je da se proces proširenja ne može završiti dok se i države zapadnoga Balkana ne integriraju. Istovremeno je jasno da će to zavisiti od provođenja reformi. A pred BiH su dva ključna uvjeta - reforma policije i usvajanje zakona o javnome RTV sustavu, te nadanje da će BiH do novembra dobiti zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Direktor Direkcije za europske integracije BiH, Osman Topčagić:

“Često se kaže da je Evropska unija pokretna meta i mislim da je ta tvrdnja najbolje ilustrovana zadnjim događanjima. U tom kontekstu, iako ne i direktno vezano, ali indirektne posljedice i za nas, pa i druge države koje očekuju napredak u procesu integracija u Evropsku uniju, sigurno će biti evidentne i mislim da zbog toga moramo žuriti da usvojimo ove uslove i da pokažemo da jesmo ozbiljan partner i ozbiljan kandidat za članstvo.”

Predsjednik Odbora za evropske integracije Parlamenta Srbije i Crne Gore, Oliver Dulić, kaže da je ovo možda prilika i da se zemlje zapadnoga Balkana upitaju koliko su kao države učinile da put ka Europi bude brži:

“Mislim da zbog, pre svega, političkih problema koje imamo unutar naših država i zbog teškog nasleđa koje nosimo iz nekog prethodnog perioda, mi u svemu tome kasnimo. Ono što je moje iskustvo po pitanju evropskih integracija jeste da je Evropska unija vrlo dobronamerna - i kada nam daje savete i kada prema nama nastupa s određenim pritiscima i oni zaista žele da vide ovaj prostor kao prostor krajnje stabilizacije i ekonomskog prosperiteta. Ja se nadam da mi te poruke shvatamo.”

Nasi sugovornici ističu da bi trenutačni pritisak Europske unije na zemlje zapadnoga Balkana u ispunjavanju uvjeta, pa i preporuke, trebao utjecati na ubrzani rad, što u konačnici znači ulazak u europsku obitelj.
XS
SM
MD
LG