Dostupni linkovi

«Times» tvrdi da Mladić pregovara o predaji


Britanski neimenovani diplomata, na koji se poziva «Times», izjavio je da je, u vreme kada su se pojavili prvi izveštaji o kontaktima srpskih vlasti sa odbeglim Mladićem, bio vrlo skeptičan u pogledu toga da će premijer Srbije Vojislav Koštunica izručiti bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba Haškom tribunalu.

"Sada se, međutim, može registrovati mnogo veća užurbanost nego tada, a evidentan je i značajan zaokret politike u Beogradu, čiji je najjači signal bila nedavna izjava američkog visokog zvanicnika Nicholasa Burnsa prilikom posete Srbiji da Vlada cini ozbiljne napore da nađe Mladića. «Oni sa njim pregovaraju o predaji», kaže ovaj britanski diplomata «Timesu».

Britanski list podseća na lokalni izveštaj od pre nedelju dana da se Mladić krije u jednom gradu u unutrašnjosti Srbije, ali prenosi mišljenje zapadnih diplomata da je general stalno u pokretu i promeni skrivališta i da je verovatnije da se krije u nepristupačnom planinskom lancu graničnog područja između Bosne, Crne Gore i Srbije. Prema nekim izvorima, piše «Times», Mladić ima probleme sa kičmom, bubrezima, a moguće je da je imao i moždani udar.

List podseća na demantije Vlade u Srbiji da se sa Mladićem pregovara, ali prenosi izjavu neimenovanog izvora u Beogradu da srpska Vlada sa Mladićem pregovara preko kanala u Beogradu i u Bosni.

Zapadni izvori su uvereni da srpske vlasti znaju kako da nađu generala Mladića, ali bi više volele da ga ubede da se sam preda, jer bi time izbegle negativne političke posledice.

"Postoje ljudi na visokom nivou u državnom aparatu koji imaju njegov broj telefona i koji mogu doći do njega, ali jos uvek nisu voljni da ga uhapse", prenosi «Times» izjavu neimenovanog zapadnog diplomate.

Javna podrška dvojici najtraženijih haških optuženika, Karadžiću i Mladiću, pokazuje znake opadanja, naročito posle emitovanja video snimka ubijanja bošnjačkih civila, piše londonski «Times».
XS
SM
MD
LG