Dostupni linkovi

Politička odluka o decentralizaciji


Zvaničnici Vlade Kosova kažu da su spremni za početak realizacije pilot projekata, što će voditi formiranju novih opština, ali da se konačna odluka o procesu decentralizacije treba doneti na političkom nivou.

Ministar za lokalnu upravu Ljutfi Haziri izjavio je za naš radio kako je sastavio dokument o konkretnim koracima u decentralizaciji vlasti na osnovu preporuka parlamentarnih grupa i poslanika. Haziri će dokument predati Vladi na usvajanje, a nakon toga Predsedništvo skupštine odlučuje o daljim koracima:

“Sve je spremno za početak tog procesa: radne grupe su održale sastanke, sačinjena je finansijska procena čitavog procesa i probne faze. Sada sve zavisi od političkog nivoa i odluka koje je neophodno doneti u bliskoj budućnosti”.

Kontakt grupa je od kosovskih vlasti zatražila konkretne korake u tom procesu, dok je specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za procenu standarda Kai Eide izjavio kako očekuje da početkom jula vidi napredak na polju decentralizacije.

Portparol UNMIK-a Remi Durlot kaže da je proces decentralizacije veliki izazov za UNMIK i Kosovo i ističe da ne postoji saglasnost svih strana:

“Sa jedne strane, mi moramo da realizujemo pilot projekte jer su dobri za ljude, oni će približiti lokalnu upravu građanima, dok s druge strane, mi ne možemo nasilno da sprovodimo te projekte, jer se time mogu izazvati nepotrebne tenzije”.

Prema rečima kosovskog ministra Hazirija, Vlada je obezbedila finansijska sredstva za test fazu, koja podrazumeva sprovođenje pet pilot projekata u sredinama od kojih su dve sa većinskim albanskim, dve sa srpskim i jedna sa turskim stanovništvom:

“Deo sredstava za formiranje pet opštinskih jedinica će osigurati vlada, dok se jedan deo očekuje od donatora”.

Prema rečima portparola UNMIK-a, ima donatora koji su pokazali interesovanje za finansiranje pilot projekata, ističući kako su SAD i neke druge zemlje već ponudile fondove.

Norveški ambasador Eide je nakon sastanka, koji je u sredu održao sa predsednikom Skupštine Kosova Nedzatom Dacijem, izjavio kako očekuje da početkom jula, kada se bude vratio na Kosovo, vidi napredak u mnogim oblastima, a posebno na polju decentralizacije.

Ministar Haziri kaze da postoji konkretan napredak u tom procesu:

“Nestrpljivo čekam da pokažem rezultate koje smo postigli u tom pravcu”.

Portparol UNMIK-a Durlot ističe kako pilot projekte o novim opštinama treba sprovesti na način koji je održiv:

“Ne mogu vam tačno reći kada će to sve početi. Najvaznije je osigurati da pilot projekti budu održivi, zato je možda bolje malo više čekati”.
XS
SM
MD
LG