Dostupni linkovi

Blizu razoružanje Sjeverne Koreje?


Iako datum nastavka pregovora nije određen, ugledni američki političari ističu da je vrijeme da Washington preispita svoj pristup pregovorima.

Senator Richard Lugar, republikanski predsjednik vanjsko političkog odbora smatra da američki pristup takozvanim šesto stranim pregovorima mora biti daleko jasniji.

" Želimo li da naša politika bude djelotvorna, naš stav mora biti – dosljednost i ono što želimo trebamo objasniti našim saveznicima u pregovorima".

Senator Jospeh Biden, najviše rangirani demokrat u istom odboru je američki pristup pregovorima opisao kao fijasko, te dodao da se Bushova administracija izolirala od ostalih država članica pregovaračkog tima.

"Bilo što da sada kažete, naši saveznici zapravo nisu s nama. Oni nas prate, jer nam je cilj isti, no valja reći da su nas više puta pitali – kakav je dogovor, što vi uopće radite?

No, američka vlada tvrdi da surađuje s partnerima u pregovorima i da je osnovni cilj, razoružanje Sjeverne Koreje, vrlo blizu.

Christopher Hill, pomoćnik državna tajnice tvrdi:

"Mislim da Sjeverna Koreja i nije uvjerena da će se morati odreći svog programa. Oni zapravo testiraju našu odlučnost, žele vidjeti hoćemo li se izgubiti u pregovorima s našim partnerima, umjesto da se usmjerimo prema konačnom cilju. Mislim da oni vide neku prednost u tom čekanju".
Senatori Lugar i Biden smatraju da Kina i Rusija i nisu spremne upotrijebiti svoj utjecaj kako bi izvršili pritisak na Pjonjang.

S druge strane, Washington je najavljivao da bi u slučaju da pregovori ne počnu i da ne dođe do diplomatskih pomaka, bio spreman Vijeću sigurnosti predložiti daljnju izolaciju Kimova režima. No, to će učiniti samo u slučaju da bude siguran u uspjeh prijedloga, Naime, Kina koja ima veto u Vijeću sigurnost do sada se protivila sankcijama, bez obzira kojoj zemlji je predlagano njihovo uvođenje.
XS
SM
MD
LG