Dostupni linkovi

Finiš utrke za novog predsjednika Irana


U utrci za novog predsjednika Irana su petorica konzervativnih i tri reformistička kandidata. Istraživanja pokazuju da je u prednosti Ali Akhbar Hashemi Rafsjani. Konzervativac, koji se smatra pragmatičnim političarom, te i osobom sklonom poticanju poduzetništva. Već je dva puta bio predsjednik Irana od 1989. do 1997.

Sedamdesetogodišnji bivši predsjednik ističe da zemlju želi integrirati u globalne ekonomske tokove, pa je čak natuknuo da bi mogao započeti pregovore sa SAD.

"Ne možemo ignorirati Sjedinjene države koje su svjetska super sila. Trebali bi ih uvjeriti da avanturizam na Bliskom istoku nije nešto što služi njihovim interesima".

No, on smatra da Amerikanci moraju učiniti prvi korak kako bi odmrznuli diplomatske odnose prekinute tijekom talačke krize za vrijeme Iranske revolucije 1979.

No, još je nejasno kako će se odnositi prema nuklearnom programu svoje zemlje, za koji je rekao da je nacionalno i legitimno pravo Irana. Kenneth Katzman, analitičar u Washingtonu, ističe da će Rafsanjani biti pod snažnim utjecajem konzervativnog svećenstva koji određuju pravila života u Iranu, te da stoga neće moći bitno utjecati na promjenu vanjske politike.

"Iako se proglašava pragmatičnim političarom, mislim da je ipak poprilično sumnjičav prema Sjedinjenim Državama, a uz to smatra da je iransko oružje za masovno uništavanje ključno u tome da Iran bude potpuno siguran" .

Kritičari podsjećaju da ja Rafsanjani pridonio uništavanju unutarnje političke scene, te da su njegove tajne službe ubile niz opozicijskih lidera koji su djelovali u Njemačkoj. Naime, u trenutku Rafsanjanijeva napuštanja dužnosti, zemlje Evropske unije su povukle ambasadore iz Teherana, jer su imale vjerodostojne podatke da su ubojstva naređena iz vrha Irana. No bez obzora na sve, zapad bi radije vidio Rafsanjanija na mjestu predsjednika, jer ipak je lakše razgovarati s njim, nego s manje poznatim kandidatima.

Londonski ekspert, Ben Faulks ističe da bi evropske vlade rado vidjele Rafsanjanija kao predsjednika, jer bi on mogao postići neki dogovor i neku vrstu kompromisa oko nuklearnog programa .
"Rafsanjani je drugi čovjek po utjecaju, odmah do vrhovnog lidera Ajatolaha Ali Khamenei i ukoliko itko može postići takav dogovor, to će bez sumnje biti on".

Među reformistima u utrci za iranskog predsjednika vodeći je Mustafa Moin, bivši ministar visokoga obrazovanja, kojeg u utrci prati Mohammad Reza Khatami, mladji brat odlazećeg predsjednika Mohamadea Khtamija.
XS
SM
MD
LG