Dostupni linkovi

Do jeseni spisak umiješanih u zločine


Ministarstvo odbrane RS-a dostaviće danas obrazloženje zašto ovo ministarstvo nije na vrijeme izvršilo dio obaveza u vezi sa servisiranjem rada Radne grupe za Srebrenicu. Rok za predaju obrazloženja, kojeg je Ministarstvu dao Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Pedi Ešdaun, ističe danas.

Ministar odbrane Milovan Stanković, u izjavi za “Nezavisne novine”, rekao je da će u odgovoru Ešdaunu biti objašnjeni i dalji planovi Ministarstva i Generalštaba Vojske RS-a, kako bi se Radnoj grupi za Srebrenicu obezbijedile sve tražene informacije o učešću pripadnika vojske i policije u zločinu u Srebrenici tokom jula 1995. godine. “Prvobitni spisak od 25 hiljada vojnika koji su učestvovali u operacijama oko Srebrenice smanjen je za 6 hiljada, jer za njih postoji pouzdana argumentacija da su bili na nekim drugim zadacima”, kaže Stanković.

Premijer RS-a, Pero Bukejlović, izjavio je danas u Banjoj Luci da će Vlada učiniti sve što je potrebno da bi se što prije stavila tačku na dešavanja u Srebrenici 1995. godine:

“Moje su bile želje da se to završi do 11. jula, ali zbog tehničkih problema, s obzirom da neki podaci za istraživanja se nalaze pri Tribunalu, mi moramo sačekati izvjesno vrijeme da se dobije iz Tribunala ono što još uvijek mi ne možemo ovdje da obezbijedimo kao dokazni materijal.”

Bukejlović je ubijeđen da će Radna grupa za Srebrenicu do roka u septembru završiti svoj posao i dostaviti konačni spisak lica koja su bila umiješana u zločine u Srebrenici, a koja se sada nalaze na javnim funkcijama u Bosni i Hercegovini:

“Mi smo imali nekoliko sastanaka sa Komisijom i imaćemo te sastanke, i ta aktivnost je u toku i ona će do kraja biti provedena. Nema nikakve dileme kod nas u RS-u, u Vladi, da mi provedemo istraživanja što se tiče dešavanja u Srebrenici. Naprotiv, mi želimo da ta istina čim prije ugleda svjetlo dana, da stavimo tačku što se tiče Srebrenice - i što se tiče i odbrane, a isto tako i policije, i na tome se radi. I sigurno ćemo u roku do kraja septembra, kakav imamo rok da definitivno stavimo tačku na to i završimo.”

Visoki predstavnik je nedavno u odvojenim pismima upozorio ministra policije RS-a, Darka Matijaševića, i odbrane, Milovana Stankovića, da Radnoj grupi za Srebrenicu nisu dostavili sve tražene podatke i da hitno moraju dostaviti imena osoba koja su učestvovala u zločinu u Srebrenici.
U Kancelariji Visokog predstavnika očekuju da će danas dobiti izvještaj i, kako saznajemo, neće ga komentarisati dok ga ne razmotre.
XS
SM
MD
LG