Dostupni linkovi

HAG


Prekinuto je danas pred Haškim tribunalom u procesu Slobodanu Miloševiću svedočenje srpskog policijskog generala Obrada Stevanovića jer je sudsko veće procenilo da optuženi svom svedoku postavlja neadekvatna pitanja odnosno da "uludo troši previše vremena".
Zahtev optuženog da postavi svedoku još nekoliko pitanja, predsedavajući sudskog veća Patrik Robinson (Patrick) je odbacio sa obrazloženjem da je Milošević "zloupotrebio proces sasvim irelevantnim temama, i to sasvim besramno".
Optuženi je u međuvremenu rekao na suđenju da ne poriče da se u Srebrenici dogodio zločin, ali je rekao da su u čitav slučaj upletene strane obaveštajne službe i da je pad enklave bio "politički izrežiran".
Tužilaštvo je najavilo da će kao svedoka izvesti jednog pripadnika nekadašnje srpske paravojne formacije "Škorpioni" koji bi trebalo da potvrdi autentičnost video snimka ubistva šest mladića, srebreničkih Bošnjaka koje su "Škorpioni" počinili u leto 1995. na planini Treskavici, južno od Sarajeva.
Tužilaštvo je snimak prikazalo 1. juna, ali je optuženi osporio autentičnost tog materijala.
Optuženi, Milošević je danas objavio da će kao svedoka odbrane izvesti čelnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji u pritvoru Tribunala čeka na suđenje za ratne zločine u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG