Dostupni linkovi

Michael Jackson oslobođen optužbi


Nakon četiri mjeseca, koliko je trajao proces, i 30 sati vijećanja, porota sastavljena od osam žena i četiri muškarca donijela je odluku "nije kriv". Nakon proglašenja odluke, sudija je pročitao i molbu porotnika da im se omogući vraćanje njihovim privatnim životima "onako anonimno kako su i došli".

Jedan od članova porote ovako je obrazložio zašto su donijeli oslobadjajuću odluku:
"Pretpostavljam da govorim u svoje i ime nekoliko porotnika – koja bi majka pri zdravoj pameti dozvolila da se nešto tako desi, da pristane da njeno dijete spava s nekim...nije u pitanju samo Michael Jackson, nego bilo ko drugi. "

Javni tužilac Okruga Santa Barbara Tom Sneddon, koji je tužbu bazirao na izjavama nesigurnih svjedoka, pokušao je od kralja pop muzike napraviti čudovište kojemu je svako sredstvo dobro da bi zadovoljio svoje pedofilske strasti. Na kraju procesa, na Press konferenciji je kazao:

"Razočarani smo presudom, ali mi svaki dan radimo u pravnom sistemu. I mi vjerujemo u pravdu. Ja sam tužilac 37 godina i u tih 37 godina nikada se nisam svađao sa odlukom porote. Neću to raditi ni sada. "

Vođa advokatskog tima odbrane, Thomas Mesereau Junior. kratko je, u prolazu novinarima rekao:

"Pravda je pobijedila. Čovjek je nevin. Uvijek je i bio!"

Michael Jackson rođen je 1958 godine u saveznoj američkoj državi Indiana. Pjevati počinje s pet godina, a s nepunih deset već je američka muzička atrakcija. Prvi solo album objavljuje s nepunih 21, a tri godine kasnije s albumom Thriller obara sve svjetske rekorde. Prodan je širom svijeta u više od 50 miliona primjeraka i danas drži taj slavni rekord. Nekako u to vrijeme počinje i njegov prelaz u bjeloputog čovjeka, tiraže mu padaju, ali se još uvijek zadržavaju na milionskim ciframa. 1993.godine stiže ga prva sumnja da je s jednim trinaestogodišnjim dječakom imao seksualne odnose. Slijede dva braka i dva razvoda, te troje djece: Prince Michael Junior , Paris Michael Katherine, te Prince Michael Junior II.
Prvo hapšenje za zloupotrebu djece desilo se 2003, te puštanje uz kauciju od tri miliona dolara. Optužba je podignuta u decembru 2003, a sudski proces koji se upravo završio počeo je 31.januara ove godine. Trinaestog juna proglašen je nevinim po svim tačkama optužnice, što su istog trenutka prenijeli svi mediji svijeta.

Još jedna holivudska sapunica privedena je kraju, sudjenje muzičkoj pop ikoni Michaleu Jacksonu, tokom kojeg je cijeli svijet mogao zaviriti u tanjur, krevet i neuobičajeni život neobične zvijezde. Njegovi su obožavaoci, nakon četiri mjeseca vjernog kampiranja ispred zgrade suda u kalifornijskom gradu Santa Maria vrištanjem dočekali oslobađajuću presudu, u koju onu nisu nikada ni sumnjali.

Michael Jackson se nakon suđenja povukao na svoj ranč Neverland. Nakon najgoreg perioda u svom životu, Petar Pan se bez ijedne fleke vratio kući. Sada kada je i formalno pravno nevin, pred njim se otvaraju dva problema – kako pokrpati slupanu karijeru i izvući se iz dugova. Širom svijeta mu to možda i neće biti problem, puritanska Amerika, međutim, sigurno će očekivati javno izvinjenje. Amerika je iznimno sklona opraštanju, toliko puta viđenom u holivudskim filmovima, ali za oprost je se mora i pitati. Jackson se dosada ustezao takvih poteza, ovaj put, predviđaju stručnjaci, moraće priznati da je vukao pogrešnje poteze, kada je u svoju spavaću sobu puštao dječake bez nadzora drugih osoba.
XS
SM
MD
LG