Dostupni linkovi

Sprega kriminala i politike bez odjeka


Privremeni upravnik Privredne banke Srpsko Sarajevo, Tobi Robinson, potvrdila je da je u toku tužbeni proces protiv preduzeća i lica odgovornih za oko četiri miliona konvertibilnih maraka dugova, nastalih na osnovu tri kredita koja im je ova banka dala. Prema njenim riječima, novac štediša utrošen je na predizbornu kampanju Srpske demokratske stranke 1998. godine.

Robinsonova je najavila podizanje tužbi protiv četvorice nekadašnjih visokih funkcionera SDS-a, Mirka Šarovića, Dragana Kalinića, Milorada Govedarice i Milovana Bjelice, zbog njihove povezanosti s firmama -dužnicima.

Po nalogu Tobi Robinson, Agencija za bankarstvo RS-a nedavno je blokirala račun Srpske demokratske stranke.

U pismu Robinsonovoj, lider SDS-a, Dragan Čavić, još početkom maja je tvrdio da “stranka, kao i njeni organi, ni sada ni prije, nisu imali nikakve veze” sa firmom “Spekta”, koja se tereti za dio duga. Upraviteljica Robinson je, međutim, odbacila Čavićeve optužbe da je blokiranje računa SDS-a “urota” protiv ove stranke. Odluku o osnivanju “Spekte” potpisali su zvanični predstavnici SDS-a u to vrijeme, tvrdi Tobi Robinson:

“Da li su oni u SDS-u i danas? Ja ne znam njihove trenutne pozicije, ali u momentu kada su davani krediti i kada se sve to dešavalo, oni su zvanično bili na pozicijama u partiji.”

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Skupštini grada Istočno Sarajevo, Petar Marinković, smatra da se sprega kriminala i politike u ovom gradu neće završiti na slučaju Privredne banke:

“Naime, u Skupštini grada je formirana kaolicija SDS i dva odbornika Srpske radikalne stranke ’Dr.Vojislav Šešelj’. Te dvije stranke na području Istočnog Sarajeva su veoma bliske stranke, zapravo radi se o istim ljudima, s istim ciljevima, s istim zadacima, tako da je bilo za očekivati da će se napraviti takva jedna koalicija. A sve ide u pravcu zaštite svih tih nedjela koja su se radila u proteklim godinama.”

Jedan od tuženih, Milovan Cicko Bjelica, koji je vodio predizbornu kampanju SDS-a u to vrijeme, tvrdi da su sa Privrednom bankom Srpsko Sarajevo napravljeni ugovori o kratkoročnim pozajmicama na 90 dana, u ukupnoj vrijednosti od 130.000 konvertibilnih maraka. On kaže da su firme poslovale zakonito, te da je cijeli posao bio legalan:

“Ne osjećam se odgovornim, niti očekujem bilo kakvu odgovornost, niti bilo šta po tom osnovu, jer sve što je urađeno, urađeno je u skladu sa zakonom. A poslije toga nikada nije došla obavijest nijedne od institucija koje se pominju, ni u SDS ni u ’Spektu’, da ima obavezu prema bankama ili bilo kojoj drugoj instituciji.”

Govoreći o činjenici da je novac štediša na nelegalan način utrošen na finansiranje predizborne kampanje jedne političke partije, politički analitičar Tanja Topić ističe da su reakcije javnosti na spregu kriminala i politike vrlo anemične:

“Izostanak svake vrste reakcije na te stvari koje se utvrde, a koje su utvrđene - i zločine i pljačke i ostalo - dovoljno govori o toj nesvjesnosti ili nepriznavanju samih tih događaja, tako da su to ostaci, ja ih tumačim nasljeđem političke kulture podaništva, tako da će vjerovatno trebati još jedan duži period da se osvijestimo.”
XS
SM
MD
LG