Dostupni linkovi

NJUJORK


Predsednik Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine počinjene nakon 1991. na području bivše Jugoslavije Teodor Meron (Theodor) i glavni tužilac tog Tribunala Karla del Ponte (Carla) izvestili su u ponedeljak Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o tome da Srbija i Hrvatska još uvek ne sarađuju u potpunosti sa tim međunarodnim sudom.
Teodor Meron je ocenio da je sramota što deset godina od genocida u Srebrenici još nisu uhapšene ratne vođe Srba u Bosni – Radovan Karadžić i Ratko Mladić. "Tribunal neće ispuniti svoju istorijsku misiju i neće zatvoriti svoja vrata dok Karadžić, Mladić i Gotovina ne budu uhapšeni, dovedeni u Hag i i tretirani pred Tribunalom u skladu sa punom procedurom", rekao je Meron.
Predsednik Tribunala je rekao i to da će zbog dolaska niza optuženika u posljednjih pola godine, zbog nedovoljnog broja sudija i sudnica i zbog ostalih faktora, taj sud verovatno prekoračiti postavljeni rok za dovršetak suđenja do kraja 2008., i da će taj rok biti produžen do kraja 2009. godine.
"Znajući ono što sada znamo, najviše što sada mogu naznačiti je da će biti nužno da se suđenja odvijaju i tokom 2009, i se najverovatnije nastave do kraja te godine", ocenio je Teodor Meron dodavši da bi mnogo značila još jedna, četvrta sudnica koja bi mogla biti finansirana od donatora.
Teodor Meron i glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte (Carla) su ocenili da Hrvatska i Srbija još uvek u potpunosti ne sarađuju as tim sudom.
Karla del Ponte je rekla da je od predsednika Vlade Srbije dobila uveravanja da će vlasti u Beogradu isporučiti i preostale optuženike, ali je dodala da od 25. aprila ni jedan nije isporučen, da je shvatila da premijer Srbije "nije voljan da sprovodi operacije hapšenja", a da je sa druge strane "politika dobrovoljnih predaja kojima prednost daju vlasti Srbije dosegla limit".
"Sve dok Gotovina ne bude u Hagu ili dok nam Hrvatske ne dostavi precizne informacije o njegovom boravištu, biće nemoguće reći da Hrvatska potpuno sarađjuje sa Haškim tribunalom", upozorila je Karla del Ponte rekavši da smatra da tom haškom beguncu i dalje pomažu ljudi čak neki unutar institucija.
XS
SM
MD
LG