Dostupni linkovi

BEOGRAD


Konferencija o genocidu počinjenom 1995. nad Bošnjacima iz Srebrenice od strane srpskih snaga pod komandom Ratka Mladića, održana je u subotu u Beogradu bez incidenata, ali uz jako obezbeđenje jedinica policije opremljenih za razbijanje demonstracija.
Neke srpske desničarske grupacije koje su ranije na svojim skupovima u Beogradu tvrdile kako u Srebrenici 1995. nije počinjen nikakav zločin su najavile da će pokušati da spreče održavanje današnje konferencije pod nazivom "Srebrenica van osnovane sumnje".
Na konferenciji koju su organizovale nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo i Outreach kancelarija Haškog tribunala ocenjeno je da Srbija snosi odgovornost za genocid počinjen u leto 1995. nad Bošnjacima iz područja Srebrenice.
Govorile su majke žrtava, predstavnici Haškog tribunala, Saveta Evrope, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i stručnjaci za problematiku ratnih zločina iz država regije.
Skupu su od zvaničnika prisustvovali samo potpredsednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder i ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Ivana Dulić-Marković, koja je naglasila da je na skup došla isključivo u svoje vlastito ime.
Nataša Kandić, čelnica Fonda za humanitarno pravo je rekla da činjenica da na skupu nema predstavnika vlasti Srbije "pokazuje da u institucijama još uvek postoji volja da se zadrži dobar odnos sa snagama iz vremena Slobodana Miloševića".
"Moramo da nosimo krst i krivicu i odgovornost za to što se dogodilo. Bez obzira na to što smo se, koliko smo mogli, protiv te politike pokušavali da borimo. Nismo uspeli da je zaustavimo", rekao je Milan St. Protić, iz Demohrišćanske stranke Srbije.
XS
SM
MD
LG