Dostupni linkovi

Kineskom ekonomskom bumu prijeti energetska glad


Uz obilje energetskih izvora, grad Julin u provinciji Sanksi, ne krije ambicije da postane mali kineski Kuvajt. Okosnica projekta je industrijska zona koja se prostire na osam kvadratnih kilometara i, kako se planira, treba da postane središte petrohemijske proizvodnje.
Ovo je buka sa gradilišta termoelektrene usred pustinje na sjeveru Kine. Kada radovi budu okončani, iz ove termoelektrane poteći će struja prema kineskim gradovima na obali i prijestonici Pekingu, gdje će se 2008. godine održati Olimpijske igre. Gradnja termoelektrane je odraz novog statusa Kine, drugog svjetskog potrošača energije, odmah iza Sjedinjenih Drzava.

Liu Vei je direktor rafinerije Janlin, u kojoj se preradjuje 4,5 miliona tona nafte godišnje. Nezapamćen privredni rast uvećao je energetsku žeđ, koju je nekada teško utažiti, kaže ovaj stručnjak:

“Nedostaci energije u Kini su pozamašni, a zahtjevi tržista visoki. Mi, dakle, nemamo problema da prodamo naše proizvode. Naša preokupacija je kako da rastemo i kako da se što brže razvijamo.”

Lani je Kina iskusila najtežu energetsku krizu tokom više od dvije decenije. Prekidi u snabdijevanju strujom zabilježeni su u više od pola provincija. Ugalj je, kada se radi o domaćim izvorima, i dalje među glavnim energentima i tako će ostati u doglednoj budućnosti.

Kolika je energetska glad svjedoči kinesko nadmetanje sa ostalim ekonomskim silama u Kaspijskom moru, Rusiji, zapadnoj Africi, Iraku, Iranu, Libiji i drugdje. Kina u isto vrijeme nastoji da razvije sopstvene izvore. Zang Zenven, direktor državne kompanije “Petrokina” u Cangkingu u provinciji Sanksi uočava:

“Tražnja za energijom raste svakim danom, pa tako i pritisak na nas koji radimo na eksploataciji prirodnog gasa. Mi nastavljamo sa istraživanjima, kako bi se rezerve koristile racionalno.”

Zao Djiarong iz Državne komisije za razvoj i reforme kaže da rast proizvodnje u energetskom sektoru nije dovoljan. Ona se zalaže za stednju i efikasno korištenje izvora:_

“Ako nastavimo u ovom pravcu, biće veoma teško da do 2020. učetvorostručimo bruto proizvod. Kina mora hitno stvoriti zalihe uglja, gasa, nafte i graditi atomske centrale. Moramo se aktivno angažovati u međunarodnoj saradnji i moramo povećati efikasnost u korištenju energije.”

Zao Djiarong je prošlog ponedjeljka u Pekingu zvanično lansirala dvanaestogodisnji program, koji treba da omogući da vladine agencije i privreda pametnije koriste energetske izvore i u isto vrijeme smanjuju zagađenje. Kalid Malik, predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) procjenjuje:

“Kina se suočava sa ogromnim izazovom, jer namjerava da četiri puta poveća dohodak do 2020 godine i da pri tome samo dva puta poveća potrošnju energije. Da bi se to postiglo, efikasnost je najbitniji element.”

Vladin program, kako smatraju eksperti, trebao bi omogućiti da se u naredne tri godine za 19 miliona tona smanji potrošnja uglja, dok bi emisija ugljen - dioksida za narednih 12 godina bila smanjena za 76 miliona tona. Vlada namjerava da pozove čeličnu i hemijsku industriju, kao i proizvođače cementa da učestvuju u pilot programu na štednji i efikasnijem korištenju energije. Takođe je najavljeno da će se u naredne tri godine promijeniti standardi kada se radi o efikasnosti klima uređaja, štednjaka, frižidera i niza drugih aparata.

Svako putovanje počinje prvim korakom, kaže kineska poslovica. Možda su štednja i efikasnije korištenje energije samo početak kineskog puta ka samom vrhu piramide globalnih sila.
XS
SM
MD
LG