Dostupni linkovi

Ko (ne) zna gde je Mladić?


Republički ministar policije Dragan Jočić danas je, na sednici nacionalnog Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio kako su netačne “sve informacije u medijima o navodnim pregovorima ili lociranju Ratka Mladića”.
Istovremeno, predsednik ovog tela Rasim Ljajić ocenio je da takve informacije poprimaju razmere kampanje, da je apsolutno netačno da se sa Mladićem pregovara i da je lociran u jednom gradu u unutrašnjosti:

''Nikakve informacije o mogućoj lokaciji Mladića nismo dobili ni od Tribunala, ni od međunarodne zajednice.”

Ministar odbrane i član nacionalnog Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Prvoslav Davinić, povodom tvrdnji medija da se pregovara o Mladićevoj predaji, kaže:

''Špekulira se o tome gde se Mladić nalazi, da li ga je neko locirao i da li se vode pregovori. Mislim da je ministar Jočić vrlo jasno rekao stav Vlade, kao i naš stav o tom pitanju. Tu nemam šta da dodam. Stav Vlade je vrlo jednostavan po pitanju onoga šta Haški tribunal od nas traži. Preuzeli smo tu obavezu i na njoj radimo. Kao što se pokazalo u protekla dva meseca, bili smo veoma uspešni. Taj posao se nastavlja.''

Ostao je utisak nakon posete američkog podsekretara Nicholasa Burnsa Beogradu i njegove izjave kako Vlada Srbije ozbiljno radi na pronalaženju Mladića, njegovom hapšenju ili dobrovoljnom odlasku u Hag, da su visokom zvaničniku State departmenta ipak predočene neke konkretnije radnje od pukog verbalnog uveravanja ovdašnjih vlasti da će biti učinjeno sve da se haški optuženici uhapse i privedu pravdi. Čitavu priču o eventualnim pregovorima o Mladićevoj predaji, bar kada su mediji u pitanju, dodatno je podgrejala i odluka američkog državnog sekretara, Condoleeze Rice da certifikuje finansijsku pomoć Srbiji i Crnoj Gori.

U toku dana, i to na vrlo ozbiljnim mestima, moglo se čuti da se pristupilo pripremama za hapšenje Mladića, ali zvanične potvrde ove informacije za sada nema.

Srđan Đurić, šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima, kaže da ovakvi natpisi predstavljaju neodgovorno izveštavanje i senzacionalizam:

''U toku je kampanja koja direktno šteti državnom interesu, jer stvara utisak da je Ratko Mladić sigurno u Srbiji i da Vlada Srbije zna gde se on nalazi. Stvara se atmosfera da Vlada Srbije zna gde je Ratko Mladić i da ništa ne preduzima da on ode u Hag. Radi se o drskom obmamnjivanju javnosti, čiji je cilj da se diskredituje država Srbija i obesmisli sav dosadašnji uspešan rad po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom. Kada su u pitanju optuženi za ratne zločine, i mediji su dužni da, ukoliko poseduju informacije o njihovom mestu boravka, takve informacije dostave nadležnim državnim organima. U ovim slučajevima nema skrivanja iza anonimnih izvora. Svi mediji koji tvrde da znaju gde se optuženi za ratne zločine nalaze, moraju te informacije da dostave nadležnim organima. U protivnom, ti mediji ili bezobzirno obmanjuju javnost ili učestvuju u sakrivanju optuženih za ratne zločine.''

Malo je verovatno da Vlada Srbije vodi pregovore o predaji Ratka Mladića, smatra Jovan Simić, savetnik predsednika Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom, ali i dodaje:

''Mislim da će oni da lociraju Mladića uz pomoć međunarodnih snaga. Da li će to da prikazuju kao dobrovoljnu predaju ili ne, u to ne bih ulazio. Mislim da oni vrlo teško sami mogu da lociraju i privedu Mladića.''

Za razliku od Simića, vojnom analitičaru Aleksandu Radiću informacije da se pregovara o Mladićevoj predaji izgledaju sasvim verodostojne:

''Više nema rokova koji bi mogli da se prolongiraju. Konačno će Vlada morati da se suoči sa onim što je mnogo puta rečeno do sada. I jedan deo javnog mnenja jeste za izručenje Mladića.''

''I američkom podsekretaru, Bernsu, i glavnoj tužiteljki Haškog tribunala, Carli del Ponte, pružili smo uveravanja da će saradnja sa Hagom biti nastavljena do potpunog ispunjenja obaveza Srbije i Crne Gore'', naglašava Prvoslav Davinić, ali i podvlači:

''Nismo niti obećavali, niti prihvatali bilo kakve rokove u pogledu izvršavanja ove obaveze, kao što to nismo radili ni ranije. Bez obzira na neprihvatanje nekih rokova, mi smo uradili stvari prema našim najboljim mogućnostima, a to ćemo uraditi i u odnosu na preostale optuženike u onoj meri u kojoj ih lociramo na našoj teritoriji.''

Kada su u pitanju ratni zločini, pa i masakar u Srebrenici, bivši ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Meksiku Vesna Pešić ističe da je odavno bila svesna da su počinjeni. A o odnosu kompletne ovdašnje javnosti prema zločinima kaže:

''Moguće je da većina ne sluša televiziju ili ne čita dnevnu štampu, ali, ko je hteo da bude obavešten, mogao je da bude.''

*****

Vodeći svjetski listovi povodom upravo završene balkanske diplomatske turneje američkog državnog podsekretara Nicholasa Burnsa, ističu očekivanje Washingtona da će haški bjegunac Ratko Mladić uskoro biti uhvaćen.

''Steže se mreža oko Ratka Mladića, ratnog komandanta snaga bosanskih Srba'', ističe u naslovu londonski Independent. Ovaj dnevnik podsjeća da haška optužnica tereti Mladića za genocid i da je on u bjekstvu već desetak godina. ''Nadamo se da su njegovi dani na relativnoj slobodi odbrojani'', ističe Indipendent, citirajući dio izjave američkog podsekretara Nicholasa Burnsa na kraju razgovora sa zvaničnicima Srbije i Crne Gore u Beogradu.

International Herald Tribun, na početku izvještaja preuzetog od agencije Asosieted press, prenosi da je Burns najavio odrmrzavanje američke pomoći, pošto se saradnja vlasti u Beogradu sa Haškim tribunalom poboljšala, o čemu svjedoči predaja 12 optuženika u posljednjih devet mjeseci. Ovaj list podsjeća da je američki kongres ove godine zamrzao deset miliona dolara na ime pomoći Srbiji, jer su tamošnje vlasti propustile da izruče ključne optuženike Tribunalu u Hagu. ''Lani je zamrznuto 16 miliona dolara pomoći'', navodi International Herald Tribune i citira srpskog ministra pravde Zorana Stojkovića, koji je u četvrtak u Beogradu istakao da “Vlada čini sve što može da pronađe generala Mladića”. Stojković je demantovao medijske izvještaje o tajnim pregovorima vlasti i Mladića o njegovoj predaji. Vjeruje se da se general krije u Srbiji, dok se Radovan Kardadžić, takođe među najtraženijim haškim optuženicima, krije u Bosni.

''Kako se bliži deseta godišnjica masakra u Srebrenici, pritisak za izručenje generala Mladića se pojačava'', ističe londonski Gardian. Snage pod njegovom komandom su okrivljene za pogubljenje oko 8.000 Bošnjaka, opkoljenih u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u junu 1995. godine. '

'Ne postoji krajnji rok, ali ne mogu zamisliti bolju inicijativu nego da se general Mladić nađe u Hagu prije 11. jula'', kazao je Burns sagovornicima u Beogradu. Amerika, kako naglašava Gardian, je obnavljanjem pomoći nagradila Srbiju i Crnu Goru za akcije protiv haških optuženika.
XS
SM
MD
LG