Dostupni linkovi

Kosovski Srbi rizikuju samoizolaciju


Vreme je da se donese konačna odluka da li će Srbi učestvovati u radu institucija Kosova ili ne, jer postoji rizik da oni sami sebe izoluju i tako ostanu izvan političkih procesa koji su u toku i koji predstoje Kosovu. Ovakvu ocenu izneli su za naš radio zvaničnici “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. Rizik od izolacije je izvestan, s obzirom da srpski lideri nisu pozvani da učestvuju u radu neformalnog političkog Foruma Kosova, koji treba da počne pripreme za razgovore o konačnom statusu.

Neučešćem u institucijama Kosova, Srbi su sami sebe izuzeli iz političkih procesa na Kosovu, izjavio je Oliver Ivanović, čelnik “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”.

Ivanović ističe kako je neophodno rešiti pitanje učešća Srba u instiucijama i time sprečiti rizik od dalje izolacije:

“Usled raznih okolnosti, mi smo sami sebe izuzeli iz važnih procesa. Mislim da će sa protokom vremena taj rizik biti sve manji, jer mi smo svesni, makar mi koji predstavljamo Srbe iz Srpske liste, da je samoizolacija najopasnija po nas same. Iz toga razloga i tražimo nepodeljenu podršku zvaničnog Beograda oko našeg učešća”.

Dragiša Krstović, član Srpske liste, upozorava na postojanje rizika da Srbi ostanu izvan političkih procesa, za šta će biti odgovorni i kosovski Srbi i Beograd :

“Moguće je da najveći rizik preuzimaju upravo sami Srbi ili neko ko bi tim srpskim predstavnicima trebao da da signal da se uđe u institucije i da se učestvuje u procesima kojih će tokom ove godine biti mnogo”.

Da je izolacija lidera kosovskih Srba moguća govori i činjenica da je neformalni politički Forum Kosova u utorak, 7. juna, počeo sa radom bez predstavnika Srba. S obzirom da od oktobarskih parlamentarnih izbora prošle godine bojkotuje rad Skupštine i Vlade, Srpska lista nije pozvana da učestvuje u radu Foruma, koji treba da počne pripreme za razgovore o konačnom statusu, a i da razmatra druga važna pitanja za Kosovo, kao što su standardi i decentralizacija.

Dragisa Krstović naglašava kako međunarodna zajednica predugo čeka Srbe:

“Neko je isuviše dugo čekao našu odluku da se uključimo u institucije. Moguće je da je taj ko je zakazao politički Forum doneo odluku da Srbe na te forume više ne poziva, zbog toga što je prošao dosta dug vremenski period, a da Srbi nisu zauzeli definitivan stav ulaze li u insitucije ili ne”.

Oliver Ivanović ocenjuje da je neučešće u radu Foruma i sličnih tela velika greška:

“Smatram da je velika greška to što nismo uključeni u ovaj politički forum, iako je to neformalna grupa. Smatramo da bi nasim učešćem obogatili rad tog foruma i sigurno da bi reprezentovali pravu sliku situacije ovde. Ja se nadam da ćemo ulaskom u institucije, što bi se moglo dogoditi vrlo brzo, dobiti i priliku da i u Forumu i u drugim takvim telima direktno učestvujemo”.

Učešće u radu institucija, prema rečima srpskih lidera, može da olakša položaj srpske zajednice, poboljša poziciju Srba u pregovorima o statusu, po pitanju decentralizacije i povratka.

Prema rečima Krstovića, iako kosovski Srbi smatraju da je učešće u institucijama neophodno, oni čekaju odluku zvaničnog Beograda, jer je srpska zajednica bojkotovala izbore:

“Situacija je izuzetno teška i specifična i u takvoj situaciji mi nismo imali drugi izbor, već da tražimo podršku Beograda, koju, nažalost, do danas nismo dobili”.
XS
SM
MD
LG