Dostupni linkovi

Visoki predstavnik traži imena krivaca za zločine u Srebrenici


Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a nisu ispoštovali 31. maj kao rok za slanje potpunih informacija Radnoj grupi za Srebrenicu, navodi se u pismima koje je Visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun uputio ministru odbrane Milovanu Stankoviću i ministru unutrašnjih poslova Darku Matijaševiću. Ešdaun je u pismima upozorio ministre da podatke s imenima lica koja su učestvovala u srebreničkom zločinu treba hitno dostaviti Radnoj grupi.

Portparol OHR-a, Ljiljana Radetić:

“Ministarstvo odbrane RS-a nije ispunilo postavljene zadatke i Visoki predstavnik je odredio 15. juni kao krajnji rok, do kada ministar Stanković treba da objasni koje radnje su preduzete. U pismu ministru Matijaševiću ističe se da je MUP postigao određeni napredak, ali to nije dovoljno i svakako treba da se uradi više. Također, Visoki predstavnik u ovom pismu kaže da pitanje umiješanosti jedinica izvan BiH mora biti tretirano kao prioritetno, što uključuje otkrivanje broja i identiteta članova Mješovite jedinice, sastavljene od pripadnika Ministarstva unutrašnji poslova ’Republike Srpska Krajina’, Srbije i RS-a.”

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a potvrdili su da je Visoki predstavnik zatražio kompletiranje spiskova s imenima policajaca koji su učestvovali u zločinu u Srebrenici. Portparol direktora Policije RS-a, Radovan Pejić:

“U skladu sa ranije započetim aktivnostima, ministar je naložio, a direktor Policije svim organizacionim jedinicama naredio konkretne aktivnosti i očekujemo da će to biti vrlo brzo, u razumnom roku, okončano.”

U pismu Visokog predstavnika kaže se da da je OHR svjestan da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a nije bilo u mogućnosti da dostavi imena policajaca koji su bili u Srebrenici u julu 1995. godine, jer je najveći dio ove dokumentacije u Hagu. Ali, kako je nedavno potvrdio predsjedavajući Radne grupe za Srebrenicu Jovan Spajić, MUP je 31. maja dobio dio dokumentacije iz Tribunala.

U izvještaju Komisije za Srebrenicu imenovana su 892 lica osumnjičena za učešće u srebreničkom masakru, a koja još uvijek rade u državnim i entitetskim organima.
XS
SM
MD
LG