Dostupni linkovi

ICRC evidentirao 2.900 nestalih na Kosovu


Iako je na sastanku u Beogradu dogovoreno da će zvanični spisak nestalih biti onaj koji je sačinio ICRC, Naser Rugova, član vladine komisije za nestale osobe, kaže kako za sada ima mnogo lista od strane različitih organizacija koje se bave pitanjem nestalih. Iz svih tih spiskova Komisija je sačinila jednu konsolidovanu listu nestalih.
Rugova kaže kako se nikada ne može govoriti o kompletnoj listi nestalih, pošto redovno ima identifikacije novih grupa tela koja su ekshumirana u masovnim grobnicama u Srbiji. Sa druge strane, nedostatak informacija je još jedan problem koji otežava i ometa rad radnih grupa, kao i prebacivanje leševa ubijenih, koje su izvršile srpske snage u nekim slučajevima tokom rata na Kosovu.

Naser Rugova još kaže kako je problem izazvan time što je Beogradska delegacija ponudila jednu listu nestalih Srba na teritoriji Kosova.

«Beogradska delegacija ili srpska strana je sačinila jednu listu nestalih osoba na teritoriji Kosova, dok je kosovska strana sačinila svoju listu i ovde ponekad ima nesuglasnosti što se tiče ovih pitanja, pošto je to stvarno osetljivo pitanje».

Međutim, portparol ICRC Idriz Gashi ističe kako radne grupe rade na osnovu jedne zajedničke liste nestalih.

«Na poslednjem sastanku, koji je održan u Beogradu, strane u razgovorima su se saglasile da usvoje listu nestalih osoba koju je sačinio Međunarodni komitet Crvenog krsta, kao osnovni dokument na osnovu kojeg će raditi i ostvariti progres. Znači, postoji jedna lista», kaže Gasi.

Gaši ističe kako je to lista koju je sačinio ICRC, gde su imena svih nestalih osoba u vezi sa sukobima na Kosovu od 1. januara 1998. godine, do decembra 2000 godine. Ovaj spisak, prema Gashiju, sadrži imena svih nestalih tokom ovog perioda, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti i na spisku su 2.900 imena lica koja se smatraju nestalima.

Istovremeno, Naser Rugova ističe kako kosovska delegacija veruje da će vrlo brzo, u kratkom roku, imati jedan realniji zajednički spisak.

«Mi smo zainteresovani da intenzivno radimo na jednom spisku, pošto su i Srbi, koji se smatraju nestalima, građani Kosova i mi zastupamo taj stav»

U ICRC veruju da se na sastanku, 9. juna, može oceniti uspešnim tromesečni period između dva sastanka.

Na ovom sastanku delegacije su obavezne da predaju izveštaje rada i da tu predstave anagažovanje između dva sastanka, od marta do danas. Možemo slobodno reći da su u ovih tri meseca maksimalnog anagažovanja postignuti konkretni rezultati.

Inače, ovo će biti treći sastanak radnih grupa za nestale osobe između Prištine i Beograda i drugi koji se održava u Prištini. Prvi sastanak radnih grupa za nestale je održan u martu 2004. godine u Prištini, ali su posle nasilnih protesta sastanci radnih grupa zamrznuti.
XS
SM
MD
LG