Dostupni linkovi

Počinju pripreme za razgovore o statusu Kosova


Šef UNMIK-a Soren Jessen - Petersen izjavio je danas da će neformalni politički Forum Kosova početi pripreme za razgovore o konačnom statusu Kosova. On je to najavio nakon zajedničkog sastanka sa čelnicima institucija i liderima opozicionih stranaka u okviru Foruma, koji kao savetodavno telo, razmatra pitanja od nacionalnog interesa. Istovremeno, lideri kosovskih Albanaca su odbacili mogućnost da se sa zvaničnim Beogradom razgovora o statusu, najavljujući da će, u slučaju otvaranja pregovora, vladajuće i opozicione stranke nastupiti jedinstveno.

Jessen - Petersen je rekao da je Forum razmatrao veoma važna, ali teška pitanja od nacionalnog interesa, kao što je budući status:

“Složili smo se da je naš glavni prioritet početak priprema za razgovore o konačnom statusu. Forum će osigurati da pripreme za te razgovore odmah počnu”.

Jessen - Petersen je najavio da će naredne sedmice najverovatnije početi proces sveobuhvatne procene ispunjenja standarda. Od pozitivne ocene tog procesa zavisi dali će početi razgovori o konačnom statusu.

Kosovski lideri su se složili kako se moraju izvršiti zajedničke pripreme za pregovore o tom pitanju, ukoliko do njih dođe. Oni su odbacili svaku mogućnost da se sa zvaničnim Beogradom razgovara o statusu Kosova.

Predsednik Ibrahim Rugova je rekao da će Vlada i opozicija biti jedinstveni u eventualnim pregovorima:

”Ja insistiram da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija direktno priznaju nezavisnost Kosova, ali ukoliko dođe do razgovora o statusu, pripremićemo se za to i svi ćemo biti zajedno. A ukoliko dođe do neke međunarodne konferencije, na njoj mogu da učestvuju i naši susedi, pa tako i Beograd, ali bez prava veta”.

Neformalni politički Forum treba da razmatra pitanja od nacionalnog interesa, kao što su status, standardi, decentralizacija, ali i dijalog sa Beogradom.

U tom pogledu, premijer Bajram Kosumi je naglasio da se sa Srbijom može razgovarati o svim pitanjima od zajedničkog interesa, ali ne o statusu:

“Dijalog o svim otvorenim pitanjima je počeo, ali se neće razgovarati o statusu Kosova. Pitanje statusa je demokratsko pravo naroda Kosova”.

Potpredsednik najveće opozicione stranke Demokratske partije Kosova, Hajredin Kuqi preneo je, u ime lidera te stranke Hashima Thaçi-ja, koji iz objektivnih razloga nije prisustvovao sastanku, punu podršku političkom Forumu:

“Forum je za nas mesto gde ćemo razgovarati o vaznim pitanjima od nacionalnog interesa i gde se stvara mogunost institucionalnog konsenzusa”.

Prema rečima Jessena - Petersena, do narednog sastanka Foruma, koji se treba održati nakon tri nedelje, potrebno je odrediti mehanizme za pripremu razgovora o statusu, te definisati vezu tog mehanizma sa postojećim institucijama. Šef UNMIK-a je istakao da Forum neće zameniti kosovske institucije, već će imati savetodavni karakter.
XS
SM
MD
LG