Dostupni linkovi

Blagoslov kad u rat idu ljudi


I pored upornih pokušaja, sagovornika na temu zašto se Srpska pravoslavna crkva, praktično jedina institucija u državnoj zajednici, nije oglasila povodom zločina u Srebrenici, u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj nijesmo mogli dobiti. Telefoni svještenika te Crkve koji komuniciraju sa medijima juče i danas bili su isključeni.
Na drugoj strani, književnik Budimir Dubak, nekadašnji ministar vjera, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kaže da ne zna zašto se SPC nije oglasila povodom prikazanog snimka srebreničkog zločina, ali dodaje da je ta institucija uvijek osuđivala zločine:

“Hoću da dodam, čini mi se da ima izvjesne tendencioznosti kada je riječ o svemu ovome. Vidjeli smo fotografiju gdje se pojavljuje jedan svještenik. To je sve moguće. Da li je to blagoslov pred zločin, ja u to ne vjerujem, prosto ne želim o tome da govorim. Prosto, Crkva je tu da upravo blagoslovi ljude, ne znajući da oni možda smjeraju da učine neko zlo djelo, da ih upravo blagoslovi da kad idu u rati idu kao ljudi, a ne kao neljudi”.

Sličnog je mišljenja i poslanik Novica Stanić iz Srpske narodne stranke, koji kaže da je patrijarh Pavle uvijek eksplicitno osuđivao zločine protiv drugih naroda i nacija:

“Prema tome, ne može se govoriti ni o kakvom blagoslovu nego o pričešću. A to što je neko postao kasnije zločinac ne može biti nikako odgovorna Srpska pravoslavna crkva”.

Na našu primjedbu kako onda tumači da su se sa mitropolitom Amfilohijem često mogli vdjeti osumnjičeni za ratne zločine u Bosni, poput Radovana Karadzića i Željka Ražnatovića Arkana, Stanić kaže:

“Ja ne znam za te detalje i kad su oni bili u okruženju i da li su uopšte bili u okruženju i ne mogu to da komentarišem. Kad je to bilo, ko je bio?

RFE : Na primjer na Cetinju 1992 , Željko Ražnatović Arkan

STANIĆ: "U to vrijeme on niti je bio na optužnici, niti je, koliko znam, bio zločinac. Šta se kasnije dešavalo, ipak mora se svaki događaj i svaka ličnost situirati u vrijeme kada se nešto dogodilo”.

Za drugi dio javnosti nema iznenađenja što je reakcija na srebrenički zločin izostala. Publicista Rajko Cerović, blizak Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, upravo u činjenici da je visoko svještenstvo Srpske pravoslavne crkrve uvijek imalo benevolentan stav prema optuženima za ratne zločine, vidi razlog zbog kojeg se ta institucija nije oglasila povodom Srebrenice:

“Svako očekivanje da će se Srpska pravoslavna crkva ograditi od zločina u Srebrenici je apsolutno nerealno, jer bi na taj način poništila sebe, odnosno poništila bi svoju ideologiju koju je pokazivala petnaest proteklih godina. Sahrana majke Radovana Karadžića, koju je praktično proglasio za sveticu Amfilohije, je suptilna priprema da bi se Radovan Karadžić proglasio za sveca”.

I Marko Špadijer, generalni sekretar Matice Crnogorske, kaže da nereagovanje Srpske pravoslavne crkve ne iznenađuje, imajući u vidu njeno ukupno djelovanje. Špadijer se samo nada da će ovo imati otrežnjujuće dejstvo na dio javnosti:

“Srpska pravoslavna crkva sa svojim etnofiletizmom i pravoslavnim fundamentalizmom bila je i ostala stožer velikosrpskog nacionalizma. Srpska pravoslavna crkva ne dozvoljava da dođe do spoznaje grijeha, do katarze, spokojstva na ovim prostorima i ona ostaje i dalje taj glavni nosilac retrogradnih ideja, a ovim je, nadam se, toliko kompromitovana da će njen uticaj ubuduđe slabiti”.

Iz crnogorske vladajuće koalicije takođe je, nakon objavljivanja snimka na kojem se vidi da svještenik Srpske pravoslavne crkve blagosilja pripadnike “Škorpiona”, sopšteno da se jasno pokazala nečasno uloga dijela te Crkve u ratu u Bosni i srebreničkom zločinu.
XS
SM
MD
LG