Dostupni linkovi

BEOGRAD


Čelnici Narodnog pokreta 5. oktobar objavili su danas na jednoj tribini u Beogradu da se zalažu da za zločine počinjene 1995. u Srebrenici ne budu optuženi samo izvršioci već i ideolozi zločina iz Srpske akademije nauka i umetnosti i sveštenici Srpske pravoslavne crkve koji su blagoslovili zločine.
Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić je rekao na tribini "JUL se vraća" da smatra da bi trebalo da budu optuženi i "pojedini episkopi, sveštenici koji su veličali i blagoslovili zločine, kao i članovi Srpske akademije nauka (SANU) koji su bili ideolozi tih monstruoznih zločina".
"Licemerno je da niko nije rekao ko je kreirao tu jedinicu. Da li je slučajno čovek za koga je garantovala Vlada Srbije, a koji se danas brani sa slobode i čeka početak suđenja, a to je Jovica Stanišić, famozni lider Državne bezbednosti i naravno, pravi tvorac te jedinice, i Franko Simatović, koji se takođe brani sa slobode i trenutno verovatno šeta Beogradom", rekao je predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać.
Čelnik Liberalno-demokratske frakcije Demokratske stranke Čedomir Jovanović je pozvao predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu da se obrati građanima Srbije u vezi sa zločininma. "Neka progovori o zlu koje je on prećutno podržao sprečavajući da se promeni Srbija. To nije uradio baš kao što nikada nije progovorio o Sarajevu, Vukovaru, Dubrovniku, Peći, Prištini, ali je zato svakog dana govorio o Šilerovoj", rekao je Jovanović.
XS
SM
MD
LG