Dostupni linkovi

Kako voditi pregovore o statusu?


Predstavnici kosovskih institucija kazu da se pitanje politickog statusa Kosova moze resiti putem vodjenja pregovora, odbacujuci mogucnost da se o tom pitanju razgovara sa zvanicnim Beogradom.

Muhamet Hamiti, portparol kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, kaze kako je optimalno resenje za Kosovo nezavisnost. “Ostaje da se vidi dali ce se nezavisnost formalno priznati ili putem pregovora”, kaze Hamiti:

“Kosovo nije diskutabilna teritorija, vec mesto sa trenutno nedefinisanim statusom. To pitanje se ne moze resiti direktnim politickim razgovorima izmedju Beograda i Pristine. Ove dve prestonice ne gledaju isto na kosovsko pitanje. Mi zelimo da realizujemo zivotnu volju za nezavisnoscu, za razliku od Beograda koji zeli da vlada teritorijom Kosova”.

Iz kabineta premijera Kosumija veruju da ce se politicki status Kosova definisati do sredine 2006. godine. Raif Gasi (Gashi) politicki savetnik kosovskog premijera:

“Proces politicke procene ispunjenja standarda se treba zavrsiti najverovatnije u junu ili pocetkom jula. Verujemo da ce nakon toga u septembru ili oktobru poceti pregovori o konacnom statusu, a da ce se zavrsiti u junu 2006. godine”.

Predstavnici kosovskih Srba ocekuju da dogovor o statusu postignu dve zainteresovane strane.

Randjel Nojkic, jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju, kaze za nas radio da medjunarodna zajednica nece nametnuti resenje buduceg statusa:

“Medjunarodni ugovori i konvencije su veoma jasni. Tako da po tom pitanju nametanja resenja mislim daje apsolutno nemoguce. Najbolje bi bilo ukoliko bi moglo da se postigne dogovor izmedju Srba i Albanaca, odnosno izmedju Beograda i Pristine. Medjutim ukoliko se to ne dogodi onda je medjunarodna konferencija veoma izvesna”.

S druge strane Gasi, savetnik kosovskog premijera, odbacuje mogucnost odrzavanja medjunarodne konferencije o Kosovu kao i mogucnost pregovora izmedju Pristine i Beograda:

“Verujemo da nece biti bilateralnih ili multilateralnih pregovora, vec ce biti razgovora izmedju Saveta bezbednosti i Evropske unije, a veoma vazan faktor u svemu tome bice albanski lideri”.

Nojkic ocenjuje da ce razgovori o statusu Kosova trajati dugo:

“Ja ocekujem da ce to veoma dugo da traje i da se definisanje konacnog statusa ne ocekuje tako skoro. O tome najbolje govore slucajevi kakav je u Irskoj, na Kipru”.

Hamiti, portparol kosovskog predsednika, kaze da ce se pitanje statusa brzo resiti:

“Sada vec sazreva svest i na medjunarodnom nivou da citav proces ne treba da traje dugo. Pitanje statusa treba brzo resiti”.

Portparol predsednika Rugove istice da se tokom pregovarackog procesa moze razgovarati samo o modalitetima nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG