Dostupni linkovi

Povučena poternica za Mirjanom Marković


Mirjana Marković, direktor Direkcije Jugoslovenske levice i supruga nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, mogla bi nakon dve i po godine da se ponovo nađe u Srbiji, ali i u poseti svom suprugu u pritvoru Haškog tribunala. Upravo na tu činjenicu ukazuju i srpski radikali. Milorad Mirčić, predsednik Odbora Skupštine Srbije za bezbednost i visoki funkcioner Srpske radikalne stranke:

“Ali ono što je sad u mogućnosti, to je da je u mogućnosti da, kao svaka druga osoba, učini posetu svom mužu.”

Poternica za Mirjanom Marković povučena je po nalogu Suda, koji je obavestio Kancelariju Interpola u Beogradu o tome. Poternica je stavljena van snage na predlog branioca i uz saglasnost tužioca, a uz obećanje advokata da će se optužena odazvati pozivu Suda i pojaviti na glavnom pretresu koji je zakazan za septembar, saopštio je beogradski Okružni sud. Međutim, Zoran Anđelković, generalni sekretar Socijalističke partije Srbije, predočio je malo drugačiju informaciju o ukidanju poternice:

“Imam informacije da je tužilac obavestio Okružni sud da nema elemenata za poternicu protiv Mirjane Marković.“

Mirjana Marković napustila je Srbiju u februaru 2003., pred suđenje za posredovanje u nezakonitom dodeljivanju stanova iz Fonda Vlade Srbije. Takođe je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sumnjičilo Mirjanu Marković za umešanost u ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. U javnosti se spekuliše i da je ukidanje poternice za Mirjanom Marković ustupak Socijalisitčkoj partiji Srbije za podršku manjinskoj vladi. Potpredsednik Vlade Miroljub Labus, međutim, odbacuje tu tezu:

“To su spekulacije, ja zaista ne mogu o tim spekulacijama ništa da vam kažem. Imao sam mnogo preča posla nego o tome jutros da razmišljam, nemojte mi zameriti.”

Labus je izjavio i da nije imao saznanja da je ukinuta poternica za Markovićevom, jer se tokom dana bavio nafotovodom, makroekonomskom politikom i evropskim integracijama, te da će se o tome tek raspitati u Vladi.
Odluku o ukidanju poternice za Markovićevom kao ustupak SPS u zamenu za glasanje protiv rasprave o poverenju Vladi u Parlamentu, Zoran Anđelković, generalni sekretar socijalista, ocenjuje kao glupost:

“Pa, mi smo odluku o poverenju Vladi doneli na sednici Glavnog odbora a ne u privatnim dilovima i sličnim dogovorima.”

Na drugoj strani, oštro je reagovao Srpski pokret obnove, zahtevajući da Mirjana Marković bude uhapšena. Specijalni tužilac ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice, kaže Sanja Čeković, potpredsednik Srpskog pokreta obnove:

“Mi najoštrije protestujemo, jer smatramo da su Mirjana Marković i njen muž bili najodgovorniji za ubistvo i Slavka Ćuruvije i ubistvo na Ibarskoj magistrali, ubistvo Ivana Stambolića i mnogo nedela koja su ti ljudi u vreme svoje vlasti činili srpskom narodu. Ja, sada u ovom momentu, ni moja stranka, ne možemo potvrditi da li je to deo nagodbe sa Socijalističkom partijom Srbije. Mi nemamo ta saznanja. Sačekaćemo naredne dane da se pokaže šta se desilo i u skladu sa time Srpski pokret obnove će doneti svoju odluku.”

A Demokratska stranka ocenjuje da je još jednom dokazano da haški optuženik Slobodan Milošević može da utiče na najvažnije državne odluke otkad je formirana vlada Vojislava Koštunice uz podršku Socijalističke partije Srbije. Očigledno je da su bile istinite glasine da je SPS tražio od Vojislava Koštunice stavljanje van snage poternice za Mirjanom Marković, a zauzvrat nije glasao za stavljenje na dnevni red predlog rasprave o poverenju Vladi, zaključuje DS. Međutim, u Demokratskoj stranci Srbije odbacuju tvrdnje da je reč o ustupku vlasti u SPS. DSS pokušava da izbegne komentare sudskih odluka i predloga tužioca, kaže portparol ove stranke Andreja Mladenović:

“Druga je stvar ko je u pitanju i na koji način uopšte tretirati Mirjanu Marković i uopšte njen položaj u ovom društvu i sve ono što se dešavalo u prethodnom periodu. Jedno je sigurno: da Demokratska stranka Srbije nije pravila nikakve dogovore, niti može o tome da se dogovara sa bilo kim. To je potpuno stvar koja ide van bilo kakvog uticaja i dodira sa izvršnom vlašću, niti mi imamo nameru da se u to mešamo. Ukoliko postoje bilo kakve nedoumice i pitanja treba ih uputiti prema sudiji i prema tužilaštvu.”

A koliko je neuobičajena odluka da se na ovakav način stavi van snage poternica za Mirjanom Marković, govori i advokat Nikola Barović, koji pred Sudom zastupa porodicu Stambolić u procesu suđenja za ubistvo Ivana Stambolića:

“To je toliko često da je ovo izuzetak, ali, očigledno joj veruju na reč. Inače, uobičajeno je da, ako je već raspisana poternica, pa neko dođe sam do suda, a da ga niko nije zadržao, da onda kaže: nisam mogao da dođem, objasni, pa da dalje to ne postoji, nego sledeći put dođe normalno.”
XS
SM
MD
LG