Dostupni linkovi

Dokaz koji direktno tereti Srbiju za Srberenicu


Tužilac Haškog tribunala, Džefri Najs (Geoffrey Nice), u sudnici je prikazao delove dvočasovnog filma na kojem se vidi kako uniformisani ljudi sa crvenim beretkama iz kamiona izvode šestoricu vezanih i preplašenih civila. Uz pogrdne reči ih odvode uz brdo i pojedinačnim hicima streljaju četvoricu. Preostala dvojica zarobljenika, po rečima tužioca Najsa, bili su primorani da tela prenesu, a zatim su i oni ubijeni. Svedok odbrane, Obrad Stevanović, nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da je snimak nešto najmonstruoznije što je video, ali je negirao da su Škorpioni bili u sastavu resora Javne bezbednosti MUP-a Srbije, niti da je ikada imao ikakvog posla sa njima.

''Dopuštate li mogućnost da su Škorpioni, podređeni MUP-u Srbije, učestvovali u pogubljenju sedam hiljada Muslimana u Srebrenici'', pitao je Najs.

''Apsolutno ne dozvoljavam, kada je u pitanju resor Javne bezbednosti, a kada je reč o resoru Državne bezbednosti, nemam nikakva saznanja. Mada ni u to ne verujem jer bih morao imati bar neka saznanja'', odgovorio je Stevanović.

Sudski postavljeni branilac optuženog Slobodana Miloševića, Stiven Kej (Steven Kay), prikazivanje filma nazvao je senzacionalističkim uz obrazloženje da ne postoje dokazi o njegovom poreklu i da nije jasno kakve veze ima sa svedokom Stevanovićem.

Pojedini pripadnici jedinice Škorpioni optuženi su za ubistvo civila na Kosovu u Podujevu 1999. godine. Nataša Kandić, predsednik Fonda za humanitarno pravo, nevladine organizacije koja je zajedno sa istražiteljima Tribunala nedavno došla u posed ovog filma, a u koji je protekle sedmice uvid imao i Radio slobodna Evropa, objašnjava važnost tog video snimka:

''Ovo je, za sada, jedini dokaz koji direktno govori o umešanosti policije Republike Srbije u ekzekuciju Muslimana iz Srebrenice. Ovaj dokazni materijal pokazuje uniforme i pokazuje pripadnike jedinice koja je u tome učestvovala. Reč je o pripadnicima jedinice Škorpion. Ma koliko se neko trudio da pokaže da ta jedinica nije pripadala policiji, njeni pripadnici govore o tome da su bili jedinica koju je formirala Državna bezbednost Srbije, da su jedinica koju je uvek angažovala Državna bezbenost Srbije.''

Po rečima Nataše Kandić, prikazani film je dokaz koji bi mogao da promeni zvanično tumačenje odnosa Srbije i Republike Srpske u vezi sa Srebrenicom:

''Do sada smo imali jedno zvanično tumačenje koje se samo pozivalo na Krstićevu presudu, na izveštaj holandske vlade, na izveštaj Republike Srpske u kojima svuda postoji po jedan zaključak - da nema dokaza o umešanosti Republike Srbije i njenih snaga policije i vojske, iako je svima bilo jasno da bosanski Srbi i njihove oružane formacije to nikada ne bi uspele da organizuju, da izvrše streljanje tolikog broja ljudi, da nisu imali nesebičnu pomoć srpskih snaga iz Srbije. To je dokaz koji mora da promeni ovdašnji odnos zvanične politike, vlasti i društva prema Srebrenici, da se prestane sa ponižavanjem žrtava i da se ovaj snimak i dokaz iskoristi za pokretanje krivičnog postupka u Srbiji.''

Ovaj video snimak pre nekoliko dana dobilo je i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine. Bruno Vekarić, portparol tog Tužilaštva, rekao je da je taj slučaj u fazi predkrivičnog postupka, ali nije mogao da iznese više detalja:

''Krivični postupak je tajan. Šta kod da kažem, mogu da pogrešim. Taj predmet je sfera našeg interesovanja. Radi se na njemu. Od nedavno smo i mi dobili taj materijal.''

Na filmu se vidi i davanje blagoslova postrojenim Škorpionima u bazi u Đeletovcima u istočnoj Slavoniji, a zatim njihov put u Bosnu 25. juna 1995. godine gde su bili bazirani u Trnovu i učestvovali u borbama pre nego što su, prema Tužilaštvu Tribunala, prebačeni u okolinu Srebrenice. U Tužilaštvu Tribunala rekli su nam da još nisu odlučili da li će na suđenju prikazati ceo video snimak. Delovi filma prikazani su u Sudu u Hagu, dan pred posetu glavnog tužioca Tribunala, Carle del Ponte, Beogradu, gde će se u četvrtak sastati sa najvišim zvaničnicima Srbije.
XS
SM
MD
LG