Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Otkriven je nakon trideset godina identitet osobe koja je početkom sedamdesetih dala novinarima Vašington posta (Washington Post) podatke zbog kojih je u slučaju "Votergejt" (Watergate) 9. avgusta 1974. tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Nikson (Richard Nixon) morao da podnese ostavku.
91-ogodišnji Mark Felt, u vreme slučaja "Votergejt" zamenik direktora američke savezne policije (Federal Bureau of Investigation - FBI) objavio je juče da je on bio tajni izvor poznat do sada samo po pseudonimu "Duboko grlo" koji je novinarima dao informacije da su republikanci prisluškivali demokrate - svoje političke protivnike.
Bob Vudvard (Woodward) i Karl Bernštajn (Carl Bernstein), novinari Vašington posta koji su objavili slučaj i za izveštavanje dobili Pulicerovu nagradu, i njihov tadašnji urednik Bendžamin Bredli (Benjamin Bradlee) i koji su do sada odbijali da otkriju identitet izvora, potvrdili su nakon Feltovog priznanja da je taj bivši američki savezni policajac zaista bio tajni izvor informacija.
Vudvord je upoznao Bredlija početkom 1972. kada je kao novinar gradske rubrike Vašington posta pisao tražio podatke za članak o korupciji u policiji.
XS
SM
MD
LG