Dostupni linkovi

PARIZ/BRISEL


Predsedavajući EU, luksemburški premijer Žan Klod Junker najavio je da će proces ratifikacije evropskog Ustava u drugim zemljama biti nastavljen i nakon francuskog odbijanja.
Junker je kazao da će novonastala situacija biti razmotrena na samitu EU 16. i 17. juna, ali da je nemoguće ponovo pregovarati o Ustavu.
Predsjednik Evropskog parlamenta Žozef Borel i predsednik Evropske komisije (EC) Žoze Manuel Barozo, saopštili su da žale zbog odluke Francuza, ali su poručili da "Evropa ide dalje i da evropske ustanove potpuno djeluju".
…………
Jučerašnje ne građana Francuske evropskom Ustavu u većini je zemalja Unije takođe dočekano sa razočarenjem.
Španski premijer Hose Zapatero, čija je zemlja ratifikovala evropski Ustav, pozvao je ostale članice Unije da nastave proces ratifikacije bez obzira na francusko “ne”.
Švedski premijer Goran Person je najavio da će njegova zemlja nastaviti proces ratifikacije Ustava bez obzira na to što su ga Francuzi odbili.
Britanski ministar vanjskih poslova Džek Strou ocijenio je da odbacivanje ustava u Francuskoj postavlja pitanje budućnosti bloka i da je potreban period razmatranja.
Njemački kancelar Gerhard Šroeder takođe smatra kako je francusko odbijanje Ustava EU za žaljenje, ali je kazao da to nije kraj francusko – njemačkog partnerstva u Evropi.
XS
SM
MD
LG