Dostupni linkovi

Još uvijek nepoznati naručioci i motivi ubistva Jovanovića


Godinu dana od ubistva Duška Jovanovića zvanično se sudi samo Damiru Mandiću, poznatom sportisti, koji je uhapšen par dana nakon ubistva, a protiv koga je Viši državni tužilac u Podgorici podigao optužnicu za ubistvo krajem septembra prošle godine. Suđenje je počelo 22.novembra i do sada je održano sedam sudskih ročišta na kojima je saslušano osam svjedoka. Na sljedećem ročištu, kako je najavljeno, trebalo bi da svjedoče visoki policijski funkcioneri, uz obrazloženje da su više puta u medijima iznosili detalje istrage. Prošlog vikenda u Beogradu je uhapšen i jedan od još dvojice nezvanično osumnjčenih za ubistvo Duška Jovanovića: beranac Vuk Vulević, koji je izručen crnogorskoj policiji, a protiv koga je još uvijek neizvjesna optužnica, s obzirom da ga je policija za sada u pritvoru zadržala zbog šverca kafe, što po mnogim tumačenjima ukazuje da protiv njega nemaju konkretne dokaze za umiješanost u Jovanovićevo ubistvo. Za drugim nezvanično osumnjičenim Arminom Mušom Osmanagićem iz Bara, policija još uvijek traga. Ministar policije Dragan Đurović, a nedavno i premijer Milo Đukanović rekli su da policija ima operativne informacije o konpletnom slučaju, ali ne i dovoljno dokaza za podizanje krivičnih prijava protiv nezvanično osumnjičenih Vulevića i Osmanagića.
Podsjetimo, ministar policije Dragan Đurović sjutradan je nakon Jovanovićevog ubistva obećao nagradu od milion eura za informaciju o rasvijetljavanju zločina i ostavku ukoliko se zločin nerasvijetli. Policija je par dana nakon ubistva pronašla auto i oružje koji su korišćeni za ubistvo, a čije su nalaze, uključujući i DNK analize, na poziv crnogorske Vlade, obrađivali kriminalistički eksperti iz Visbadena. Prema njihovim nalazima DNK Damira Mandića podudara se sa tragovima na oružju iz koga je pucano na Jovanovića. Upravo na rad policije i tužilaštva advokat porodice Jovanović Lidija Božović ima primjedbi i to je po njoj ključni razlog zbog kojeg se godinu dana poslije ubistva praktično tapka u mjestu:

“Sva tri organa zajedno, tužilac, istražni sudija i policija su završili posao na samom početku. Nijesu obezbijedili lice mjesta i dokaze s lica mjesta. Sve ostalo su posredni dokazi koji mogu, a ne moraju biti”.

Takođe, advokat Božović, smatra da je i politizacija ovog slučaja jedna od prepreka i objašnjava:

“Ako se formira Anketni odbor iskazi pred njim su obavezujući i mogu da služe za dalju upotrebu i državim organima. Blokirali su stavranje odbora iz DPS-SDP koalicije i u republičkom i u saveznom parlamentu, a onda izlaze sa svojim pričama članovi upravo tih partija, odnosno, njihovi državni funkcioneri koji vrše vlast. Izlazi Mićo Orlandić, izlazi ministar policije, sad izlazi i premijer sa pričama: oni znaju ko je ubica. Pa, zašto nijesu htjeli Anketni odbor da se to sve fino prikupi na jednom mjestu direktno od njih i bude obavezujući i za njih i za druge”.

Medijska udruženja zatražila su povodom godišnjice Jovanovićevog ubistva brže rasvijetljavanje zločina. Predsjednik Udruženja novinara Crne Gore, Savo Gregović, rekao je da ta organizacija strpljivo čeka kraj istrage i suđenja, navodeći da u ovom slučaju od nadležnih očekuju sljedeće:

“Nas interesuje samo jedno, da se pouzdano utvrdi ko je ispalio hice u Duška Jovanovića, ko je te pucnje naručio i po čijem diktatu. Pravosuđu Crne Gore nećemo ni dalje oročavati posao, nijesmo od rokova, nećemo ih postavljati, ali ćemo i dalje, danas, sjutra, preksjutra protestvovali, tražiti imena onih koji su ubili na pragu svoje redakcije Duška Jovanovića”.

Podsjetimo, novinari “Dan”-a, medijska udruženja, opozicija i brojni građani danima su nakon ubistva Jovanovića održavali protestne šetnje sa kojih su pozivali na rasvijetljavanje zločina, nerijetko optužujući vlast da stoji iza njega. Kasnije, ovakve optužbe su izgubile na intenzitetu, a u posljednjim izjavama članova porodice Jovanović iskazana je i sumnja da je u ubistvo umiješan i neko iz Jovanovićevog bližeg okruženja. Inače, tokom protekle godine ubistvo Jovanovića često je bilo i tema političkih prepucavanja vlasti i opozicije, kao i tokom posljednje skupštinske rasprave, kada je opozcija optužila vlast da ne čini dovoljno kako bi se Jovanovićeve ubice i nalogodavci izveli pred lice pravde. Odgovor čelnika vladajuće koalicije bila je kontraoptužba da opozicija zloupotrebljava ličnu tragediju porodice Jovanović u cilju sticanja jeftinih političkih poena.
XS
SM
MD
LG