Dostupni linkovi

Bez Mladića SCG neće biti primljena u Partnerstvo za mir


Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić koji se nalazi u trodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je da je u Vašingtonu još jednom potvrđeno i priznato da Srbija jeste postigla napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, ali da je ipak naglašeno da su ti potezi nedovoljni.

“U svim susretima je isticana neophodnost da Srbija i Crna Gora ispuni i peostale obaveze prema Hagu, neizbežno se postavlja pitanje Ratka Mladića. Izričito je rečeno da bez Ratka Mladića SCG neće biti primljena u Partnerstvo za mir.”

Vlasti u Srbiji uporne su u tvrdnjama da nema dokaza da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi na teritoriji pod njihovom jurisdikcijom. Tako je i ministar pravde Zoran Stojković povodom nedavne izjave Karle del Ponte da postoje indicije da je Mladić u Srbiji, za naš program rekao da se na terenu neprekidno proverava svaka informacija koja bi navela na takav zaključak.

“Provere se rade stalno i ja nemam informaciju da je on u Srbiji ali naša obaveza da izručimo sve osumnjičene pred Haškim tribunalom stoji. Prema tome mi preduzimamo i radimo sve da našu saradnju u potpunosti izvršimo.”

Ministar Rasim Ljajić očekuje da će odluka o sertifikaciji američke pomoći ipak biti doneta, ali uz neke konkretne akcije i dokaze koje će Srbija i Crna Gora priložiti kako bi američki kongres mogao da je donese.

“Od nas se očekuje da donesemo zakon o zamrzavanju imovine haškim optuženicima i to bi bio jedan konkretan dokaz bar za Kongres koji će predstavljati prednost Srbije i Crne Gore da izvrši preostale obaveze i to bi olakšalo da se donese pozitivna odluka o sertifikaciji.”

Ova odluka po Rasimu Ljajiću ipak ima više politički nego finansijski značaj, jer je ove godine planirano 73 miliona dolara američke pomoći koja je naknadno smanjena za deset miliona.

“To znači ne samo normalizaciju i unapređenje odnosa sa SAD, već to znači prije svega za međunarodnu poziciju i međunarodni imidž zemlje, i to znači za podršku Sjedinjenih Država svim finansijskim institucijama, prije svega kod Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.”
XS
SM
MD
LG