Dostupni linkovi

Šta se iza brda valja?


Predstavnici političkih partija iz RS-a posljednjih nekoliko dana, na sastancima koji su obavijeni velom tajne, pokušavaju naći izlaz iz postojeće situacije, nastale nakon prekida razgovora o reformi policije u BiH. Nakon tajnog sastanka u Banoj Luci prošle nedjelje, jedan takav sastanak održan je i sinoć u Prijedoru, na kojem su učestvovali predstavnici Srpske demokratske stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza, Socijalističke partije i Srpske radikalne stranke. Učesnici ovih sastanaka nisu bili raspoloženi za davanje izjava u toku razgovora.

Predsjednik SDS-a, Dragan Čavić, nakon današnjeg sastanka Predsjedništva stranke na kojem je upoznao ostale članove sa tokom reforme policije u BiH, izjavio je:

“Mi smo danas imali sjednicu Predsjedništva koje nema nadležnost da mijenja stavove Glavnog odbora, ali može da donese odluku o sazivanju sjednice Glavnog odbora i da izgradi neki novi pristup. Smatramo da je to u ovom trenutku rano i fokusirali smo se, prije svega, na održavanje sjednice Narodne skupštine u smislu da je to, po opštoj ocjeni, mjesto na kome se na najbolji način, institucionalno, iznose politički stvaovi, jer su tamo zastupljeni politički, preko svojih narodnih poslanika, svi predstavnici političkih stranaka, učesnici političkih pregovora. Institucije su mjesto gdje se takva pitanja trebaju rješavati.”

Potpredsjednik SNSD-a, Nikola Špirić:

“To, ustvari, nisu pregovori nego razgovori. Dakle,nema potrebe da dajem bilo kakvu izjavu još uvijek dok razgovori idu. Cilj mi je da pomognemo da se izađe s aktivnim stavom.”

Na zahtjev predsjednika RS-a, Dragana Čavića, 30. maja održaće se sjednica Narodne skupštine na kojoj će se poslanici ponovo izjasniti o reformi policije, koja je jedan od uslova za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Predsjednik Čavić rekao je danas da će sve biti poznato nakon ove sjednice:

“Biće sjednica Narodne skupštine, pa će svako od političkih učesnika da pokaže svoje stavove. Mislim da bi svako prejudiciranje i iznošenje stavova u ime drugih bilo samo komplikovanje života svima. Ja to ne želim.”

U Kancelariji Visokog predstavnika se nadaju da će ovaj put odgovor iz RS-a biti pozitivan. Portparol OHR-a, Ljiljana Radetić:

“Poslanici će imati jedinstvenu priliku da ovaj proces pokrenu naprijed. Takvim djelovanjem, oni će otvoriti vrata za pogodnosti i prosperitet koji sobom nosi pristup u Evropsku uniju. Poslanici treba da imaju na umu da dvotrećinska većina građana RS-a želi priključenje u Evropsku uniju i da slijedi primjer koji postavljaju sve ostale zemlje u regionu i koje sprovode teške reforme potrebne za nastavak puta ka Evropi.”

Kontakt grupa jučer je pozvala političke lidere iz BiH, a posebno one iz RS-a, da postignu dogovore o restrukturiranju policije u skladu sa tri principa Evropske unije: da nadležnost nad policijom bude na državnom nivou, uklanjanje političkog uticaja iz operativnog rada policije, što zahtijeva formiranje funkcionalnih policijskih regija koje će prelaziti međuentitetske linije. Već od ranije je poznato da reformu policije, kao i ostale reforme koje su sadržane u Studiji izvodljivosti, ne može nametnuti Visoki predstavnik.
XS
SM
MD
LG