Dostupni linkovi

Pristalice nezavisnosti zadržali prednost nad oponentima


Prema CEDEM-ovom istraživanju javnog mnjenja većina građana Crne Gore i dalje podržava ideju suverenosti sa blagim rastom, a preko pedeset odsto biračkog tijela uvjereno je da treba raspisati referendum. Koordinator za empirijska istraživanja profesor Veselin Pavićević:

“Pristalice državne nezavisnosti su zadržali prednost nad svojim oponentima, čime se ova tendencija koja je registrovana u prethodnim istraživanjima potvrđuje”.

Kada se uzmu u obzir rezultati lokalnih izbora u Budvi s aspekta ideje nezavisnosti, direktor CEDEM-a Srđan Darmanović primijetio je sljedeće:

“To je druga opština u nizu u kojoj faktički gdje nemate multietničko stanje, a u kojoj ubjedljivo pobjeđuje opcija za nezavisnost, što je u najmanju ruku vrlo interesantno. Jer, kao što znate, opcija protiv nezavisnosti se poziva na to da manjine odnose prevagu u Crnoj Gori. Kao da je to valjda nešto strašno”.

Prvi put javno mnjenje iskazalo je svoj stav i prema dva pokreta, za nezavisnost i za očuvanje državne zajednice: 34% birača odobrava formiranje pokreta, 32% se protivi, a 33% građana nema mišljenje. Od toga 35,7% podržava Pokret za nezavisnost, a 34% za zajedničku državu. Ubjedljivo najveću podršku biračkog tijala i dalje uživa vladajuća Demokratska partija socijalista sa 25%, potom nevladina organizacija Grupa za promjene koja se sa 11% ponovo vratila na drugo mjesto, a slijede Socijalističak narodna partija i Srpska narodna stranka koja se u odnosu na ranija istraživanja, prema riječima Srđana Darmanovića, kandiduje za lidersku pozicijiu u srpskom bloku:

“Sa 7,9% u januaru na 7,7% u maju, pa ne bismo mogli da dođemo do zaključka da je Srpska narodna stranka direktno ušla u biračko tijelo SNP-a, nego da za svoj rast zahvaljuje preuzimanju glasača od drugih prosrpskih partija”.

Veselin Pavićević skrenuo je pažnju i na čvrstinu biračkog tijala kao relevantan politički faktor:

“Koalicija DPS-SDP kada se pogleda kumulativno stigla je na onu tačku čvrstine koju je nekada imao jedino Liberalni savez Crne Gore”.

Najpopularnija ličnost u Crno Gori i dalje je izvršni direktor Grupa za promjene Nebojša Medojević, potom premijer Milo Đukanović, a na trećem mjestu je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije, koji je sa drugog pao na treće mjesto u odnosu na ranije, a čija institucija i dalje uživa najveće povjerenje građana Crne Gore, ispred vojske, predsjednika Republike i Vlade koja bilježi blagi rast povjerenja. Karakteristično je i da su u prosrpskom biračkom tijelu i dalje među tri najpopularnije ličnosti ,nakon Amfilohija, dva haška optuženika.Koordinator CEDEM-a za istaživanje, Veselin Pavićević:

“Među tri prve javne ličnosti koje su najpopularnije kod pristalica takozavnih prosrpskih partija dva su optuženika za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. To su Milošević i Šešelj, a na prvom mjestu je vjerski poglavar Amfilohije”.

I ova CEDEM-ova sondaža pokazala je da ulazak u Evropsku uniju ima konsenzualnu podršku građana Crne Gore: 80% se izjasnilo za, međutim, to nije slučaj sa odnosom prema ostalim međunarodnim institucijama i organizacijama. Ulazak u NATO podržava 35,7%, a protivi se 30% birača.I dok 44,9% građana podržava saradnju sa Haškim tribunalom, protivi joj se 39%.
XS
SM
MD
LG