Dostupni linkovi

Novi tjedan nasilja


Savjetnik premijara Ibrahima Jaffarija i njegov vozač ustrijeljeni su dok su se jutros vozili kroz bagdadsku četvrt Mansour. General Wael Rubaye, nedavno je postavljen na mjesto zapovjednika specijalnih snaga koje su zadužene za borbu protiv pobunjenika.

Potom je u poslovnom dijelu Baghdada, u predjelu sa shiitskom većinom u blizini jednog popularnog restorana, ekplodirao automobil bomba. Prema posljednjim podacima poginulo je troje ljudi.

Istodobno je na sjeveru zemlje gdje živi većinsko kurdsko stanovništvo napadnut konvoj istaknutog člana Patriotske unije Kurdistana. Prema policijskom priopćenju, najmanje pet osoba je ubijeno, a 18 ranjeno.
Kako bi slomile pobunjeničke akcije, iračke i američke snage u zapadnome dijelu Bagdada pokrenule su kasno sinoć novu ofenzivu protiv pobunjenika. U akciji je uhapšeno oko 300-njak osoba, a cilj ofanzive je osigurati slobodan prolaz od središta grada do aerodroma i zatvora Abu Ghraib. Na toj cesti mete napada pobunjenika su američki vojni konvoji, ali i civili koji su u službi stranih tvrtki u Iraku, kao i novinari.

Iračka vlada je danas potvrdila da je prošli tjedan u blizini Tikrita uhapšen nećak Al Durija, jednog od bliskih Sadamivih suradnika, koji je još uvijek na slobodi. Al Duri je šesti na listi najtraženjih pripadnika bivšeg iračkog režima.

Irak je danas napustilo i troje jučer oslobodjenih rumunjskih novinara koji su protekla dva mjeseca bili zatočeni. No, istodobno je skupina Abu Musaba al Zarkawia potvrdila, putem interneta , da je ubila poslovnog čovjeka iračko-američkog porijekla koji je otet u Baghdadu prije četiri dana.

Inače, ovaj mjesec jedan je od najkrvavijih od početka rata u Iraku 2003. godine. U posljednjem trotjednom valu bombaških i drugih napada ubijeno je više od 500 ljudi.
XS
SM
MD
LG