Dostupni linkovi

Putuj Evropo


Negativna ocjena napretka BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji službeno je označila krah lažnih reformatora i njihovih pokrovitelja i pozivamo odgovorne da se povuku, najoštrija je reakcija izrečena nakon posjete Europske komisije Sarajevu.

Reakcija je to Predsjedništva SDP-a, koje je nakon što je bh. vlastima priopćeno da BiH nema suglasnosti za otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju zbog neispunjenja dva ključna uvjeta - reforma policije i usvajanje zakona o javnom RTV sustavu BiH - pozvalo Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH da pred Parlamentom polože račune za svoj rad. Glavni tajnik SDP-a, Svetozar Pudarić:

“Njen osnovni zadatak jeste bio da povede ovu zemlju putem reformi koje će otkočiti i ubrzati proces pridruživanja Evropskoj uniji. Očito da ova ocjena, donesena jučer, znači zatvaranje vrata i znači ustvari ocjenu koju je Evropska unija dala vlasti ove zemlje. I vrijeme je da vlast ove zemlje položi račune ne samo pred međunarodnim faktorom nego i pred građanima svoje zemlje.”

Predstavnici vladajućih stranaka u BiH ne misle tako i ne smatraju se odgovornim. Komentari, kako se nazivaju - reformatora, okupljenih u koalicijskom partnerstvu, idu od toga da im je žao, te da ovo odlaganje ne znači i konačno odbijanje, pa do međusobna optuživanja za neuspjehe. Jedan od čelnika bh. parlamenta iz Stranke demokratske akcije, Šefik Džaferović:

“BiH nije dobila zeleno svjetlo za sljedeću fazu u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji zbog toga što u BiH za sada nije uspjela reforma policije. Potpuno je jasno da su reformu policije opstruirali političari iz RS-a i političke snage iz RS-a, ne uvažavajući evropske principe na kojima treba restruktuirati policiju u BiH.”

Šef kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice BiH, Vinko Zorić, komentirajući neispunjavanje drugoga uvjeta, usvajanje zakona o javnom RTV sustavu BiH, kaže:

“Ja kao pripadnik Hrvatske demokratske zajednice koja je u vlasti u BiH ne osjećam se odgovornim, jer još prošle godine zakon o javnom RTV sustavu nije usvojen u Parlamentu, ali zato što su ga odbili zastupnici SDA. Što se tiče ovogodišnjeg prijedloga zakona, mi smo ga htjeli popraviti. Nismo naišli na suglasje ostalih kolega, ali mi smo preglasani.”

Kolegica Zorića i Džaferovića, predstavnica treće vladajuće Srpske demokratske stranke RS, Ljiljana Milićević, također ne može nikoga prozvati:

“Ako se pripadnici u jednom parlamentu, svi pripadnici jednog naroda izjasne protiv zakonskog rješenja i tvrde da su tim prijedlogom zakona ugrožena prava jednog naroda, da li ja mogu mirno gledati to i misliti da ti ljudi koji pripadaju ne svi istoj stranci nego različitim strankama, ako tvrde isto i glasaju na isti način, da li je normalno ne reći da to treba sagledati još jednom. Mislim da ovo nije trka koju treba istrčati u najkraćem mogućem vremenu.”

Ovakve reakcije pozicije na osobni neuspjeh su očekivane, kaže Svetozar Pudarić:

“Građani BiH su to do sada u mnogo slučajeva doživjeli - da oni koji participiraju zajedno u istoj vlasti, da oni koji su zajedno preuzeli odgovornost za ovu zemlju, svoje neuspjehe pravdaju time što su oni drugi neodgovorniji od njih.”

Član Saveza nezavisnih socijaldemokrata RS-a, Nikola Špirić:

“Nažalost, ja imam osjećaj da što je teža situacija, što su negativnije ocjene, da je izvršna vlast u BiH sve stabilnija. Zašto su pasivni? Možda je njihov koncept neprijem BiH, a ne prijem. Dakle, i to mora biti jasno.”

Sead Avdić, predsjednik BH demokrata, odgovarajući na naš upit da li su predstavnici vlasti dovljno politički zreli da objektivno sagledaju i priznaju svoj neuspjeh, kaže:

“Nemojte to očekivati od ove parlamentarne većine. Parlamentarna većina je uspostavljena po principu raspodjele vlasti, raspodjele fotelja, a ne na programu, političkom programu, ili protokolu o saradnji koja bi bila logična među strankama parlamentarne većine. Što znači da oni apsolutno nemaju namjeru ponijeti teret odgovornosti za neuspjehe BiH ka evropskim integracijama, i u tom kontekstu ja i ne očekujem takav kodeks ponašanja aktuelne vlasti, niti moralnu i političku odgovornost.”

Da kodeksi postoje da se krše svjedoči i prošlogodišnja izjava predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Adnana Terzića, koji je u četvrtome mjesecu kazao da će podnijeti ostavku ako do ljeta BiH ne ispuni uvjete. I ove godine slika je ista, ali bez ponovljenog obećanja premijera BiH. Sukladno tomu, jedan od uglednih bh. novinara u tekstu koji sadrži ovu informaciju, zaključuje da priča o rokovima, sposobnostima i nesposobnostima vlasti i političkim igrama vladajućih stranaka baca u drugi plan suštinska pitanja značaja i posljedica približavanja BiH Eurpskoj uniji i njenim standardima.

Danas, kada priča o neuspjehu sada više ne samo vladajućih stranaka nego cijele BiH ponovno završava sa nekoliko reakcija, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava RS-a, Branko Todorović, kaže da treba sagledati i činjenicu da su za sve ovo što se dešava u BiH dobrim dijelom odgovorni i sami građani. Oni stoje potpuno po strani od suštinskih društvenih zbivanja u državi, kaže Todorović:

“Nažalost, oni nisu stajali po strani prije deset godina kada su bili uvučeni u tragični konflikt i kada je trebalo razarati i ruštiti zemlju. Ovoga puta kada treba zemlju obnoviti, kada je reformama treba uvesti zaista u Evropu, kada treba podržati promjene, građani BiH pasivno stoje po strani, ili, kao što smo vidjeli u Banjoj Luci, jednostavno postaju dio nekih retrogradnih snaga koje vrše opstrukciju svakih dobrih promjena.”
XS
SM
MD
LG