Dostupni linkovi

Filaretove jajare i izdajnici


Otac Filaret i ranije je bio poznat po svojim stavovima, a javno je podržavao Slobodana Miloševića. Ipak govor iz Lazareva ostaće upamćen kao retko nadahnut.

“Imali smo najbolje predsednike država i još ih imamo. Najbolje generale imamo, najbolju vojsku imamo, najbolje ljude sa srcem, i dušom i vjerom imamo. Mnogi hoće da nas satru, ali ne mogu nam ubiti Hrista i Boga i Svetog Savu u nama. Idemo za Hristom, za Svetim Savom, za našim svetiteljima i prosvetiteljima, a ne srpskim jajarama i srpskim izdajicama danas, koji nas izdaju na svakom ćošku. Kuda ćemo mi u Evropi, a moj Bijeli anđeo je davno u Evropi bio. Amerika dvsta i i nešto godina je stara, a moja Mileševa potiče iz 13. vjeka.”

Filaretove reči izgovorene su u drugoj nedelju nakon što je mitropolit Amfilofije održao jednako sporan govor na sahrani majke Radovana Karadžića. Da li Srpska pravoslavna crkva sme da ćuti? Analitičar crkvenih pitanja Radmila Radić navodi da bi bilo pogrešno ukoliko bi se odatle očekivala bilo kakva osuda.

“Često se postavlja pitanje i samom patrijarhu i nekim drugim ljudima iz crkve, kako se crkva postavlja u takvim slučajevima. Obično je odgovor na ta pitanja, ja se sad sećam jedne izjave patrijarha Pavla gde je on rekao da svaki sveštenik i pripadnik crkve može da ima svoje političke stavove ali da ih ne treba javno iznositi i da ne treba na neki način da vrši pritisak ili da propagira za određenu političku partiju ili za određenu političku opciju.”

Nekadašnji prodekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Dimitrije Kalezić slaže se da ne treba očekivati crkveno distanciranje od Filareta. U slučaju spornog govora naš sagovornik oseća razumevanje u odnosu na rečeno ali ne i odobravanja.

“Pošto to od strane onih koji su nas tako gnječili nije dobro ni za njihovu dušu, na to im treba skrenuti pažnju, a baš praviti front prema njima nije mnogo pametno.”

To znači da je vaš zaključak da bi neko iz crkve morao jasno da se ogradi od toga.

“Može i da se ogradi od te izjave kao takve jednostrane, ali krajnje njene dimenzije nisu pogrešne. Jer ako ja vas terorišem, maltretiram , treba da neko meni skrene pažnju i stavi mi do znanja da nije to dobro ni za moju dušu, jer ja time demantujem svoju ljudskost.”

Međutim, po Radmili Radić u Filaretovom govoru nije sporan toliko antizapadni stav, koliko naglašavanje uloge crkve u životu društva i države. Filaret tako kaže:

“Zato i jesmo doćerali cara do duvara, gore je visoko dole je tvrdo, više ne zna kud će se. Zato što smo vjerovali svakoj fukari sa Zapada, a i svojoj unutrašnjoj koja se pojavi kao pravi spasilac srpskoga naroda. Nije, pravi spasilac srpskog naroda je srpska crkva.”

Radmila Radić:

“Čini mi se da nikada pozicija crkve nije bila u društvu takva kakva je danas. Oni zaista sada imaju u odnosu na onaj prethodni period, znači ne samo onih 50 godina pod komunizmom nego i prethodnih ovih 15 godina, najpovoljniji mogući položaj i prosto sada grabe napred i traže sve veći uticaj.”

Za sada se jedino predsednik zrenjaninske opštine Goran Knežević ogradio od Filareta. On je kazao da je bio zatečen i zaleđen njegovim rečima, te da se pita kako je tako nešto moguće u 21 veku. Iz manjih opozicionih stranaka čule su se kritike .Vesna Pešić iz Građanskog saveza Srbije, povezuje Filaretov nastup sa tribinom “Istina o Srebrenici” na Pravnom fakultetu u Beogradu.

“Iza ovakvih pojava i rasta nacističke desnice u Srbiji stoji ova Vlada, Vojislav Koštunica i svi članovi te Vlade. Niko od njih nije digao glas da se tome suprotstavi. Prećutala je i Demokratska stranka, prećutao je i Boris Tadić kao predsednik ove države.”

Za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvode Nenada Čanka, poslednji incedenti su primeri fašizma na delu.

”Moram da vas podsetim da je juče, nešto što se ovde odaziva na ime Filaret, govorilo u Zrenjaninu i reklo da je jedini spas tog naroda tamo u tome da ne sledi jajare i izdajnike. Od toga do poziva na direktni obračun motkama na ulici je manje od jednog koraka. Ko to ne razume, ništa ne razume.”
XS
SM
MD
LG