Dostupni linkovi

Šizofrena izokrenutost srpske prošlosti


Uz pesme sovjetske vojske, zastave sa srpom i čekićem pa i Staljinove citate, svetski lideri obeležili su u Moskvi 60-to godišnjicu pobede nad fašizmom. U Srbiji je sedam dana kasnije po prvi put u organizaciji države održan skup na Ravnoj gori, a u ime sećanja na četnički pokret Draže Mihailovića. Pre nekoliko meseci skupštinskom odlukom četnici su i rehabilitovani. Nametnutno je pitanje, da li su se stvari u Srbiji obrnule: kolaboracionisti postaju pobednici. Istoričar, Latinka Perović:

“U toku okupacije u Srbiji je vođen građanski rat. Podela je preživela i okupaciju. Zato se ovde nikad nije radilo o pomirenju, o jednakosti svih žrtava u nezaboravu, što je etnički imperativ svakog zrelog društva.”

Umesto toga srpska politička elita, navodi istoričarka Olivera Milosavljević, manipuliše prošlošu. Po njoj političari su pokazali da nisu svesni da posle ratova 90-ih četničko pitanje više nije problem daleke, već veoma bliske prošlosti.

“Zato ova šizofrena izokrenutost srpske sadašnje prošlosti nije tu slučajna. Ona nema mnogo veze sa onim što se desilo pre 60 godina. Ne slave se gubitnici i ne izjednačavaju se sa pobedncama nad fašizmom zbog njih samih. Slave se samo zato da bi njihova idealogija nastavila da živi. A kada jednog dana rehabilitacija četničke ideologije postane gotova stvar onda će, veruje današnja politička elita, biti rehabilitovani ratovi 90-ih koji su tom idealogijom vođeni, i ratovi 90-ih će postati svetli primeri junaštva, slobodarstva i mučeništva.”

Sve što zna srpska politička elita naučila je iz kritike komunizma, nastavila je Milosavljević. Pri tome je u izvitoperanoj formi ponovila ono što je zamerala prethodnicima.

“Kritikovala je komunizam da piše svoju istoriju a oni je proglašavaju skupštinskim dekretom. Kritikovala je komunizam da je pravio veštačke međunacionalne simetrije da bi se živelo u miru, a oni su napravili još goru, nacionalnu simetriju da bi stanje rata večito potrajalo. Zato je Srbija danas jedina država na svetu u kojoj najviše zakonodavno telo zakonima piše istoriju i umesto da donosi zakone o univerzitetu ili o elementarnim nepogodama, dekretima određuje ko je bio pre pola veka antifašista.”

Ono što posebno plaši jesu slabe reakcije javnosti na događaje koji, kako su se složili učesnici tribine, makar i sporadično podsećaju na fašističku praksu. Nekadašnji diplomata Živorad Kovačević u takve događaje svrstava:

“Antisemitske parola i skrnavljenje spomenika, razvijanje interesa kod mladih da saznaju pravu istinu preko ‘Sionskih mudraca’ ili ‘Maj kampfa’, formiranje grupa za nasilje ili propagiranje fašističkih ideja.”

Kovačević posebno podseća da se u utorak na Pravnom fakultetu skandiralo Radovanu Karadžiću.

“Zar vas nešto ne podseća, evo danas sam to pročitao kako je to izgledalo na Pravnom fakultetu, koje su bile vladajuće pretnje: ustaše, pederi, okačićemo vam žutu zvezdu i proteračemo vas u Tursku.”

Među ovome slične događaje bivši premijer Žarko Korać svrstao je govor mitropolita Amfilohija na sahrani majke Radovana Karadžića - “Ona liči i spada među one majke među koje spada majka Jugovića”:

“Govor u kome smo čuli da se radi o majci junaka ovaj tragičan događaj, znači smrt, sahrana, je iskorišćen da se održi jedan politički govor koji se naravno nije ticao te žene nego se ticao njenoga sina.”

Pokušavajući da objasni zašto su reakcije javnosti slabe, Korać navodi i sledeći primer:

“Na pitanje jednom od visokih političkih funkcionera danas u Srbiji koji ima svoju izdavačku kuću i knjižaru, kako je moguće da u njegovoj knjižari čitav jedan deo knjižare posvećen notornoj antisemitskoj literaturi, on odgovara da u demokratiji treba dozvoliti čitaocu i posetiocu da sam izabere šta će da čita.”

U pokušaju da nadvlada i spreči zla s kojima se dva puta nosila u prošlom veku, civilizacija se drži gelsa - nikad više. Koliko se političke elite u Srbiji od toga udaljavaju? Istoričar Latinska Perović:

“Najvažnija pouka sleda događaja od 9. maja ove godine do danas - bez imenovanja etničkog nacionalizma kao izraza duboko arhaične političke i socijalne svesti plemena, evropska orijentacija Srbije svešće se na fasadu i to neće biti prvi put u našoj modernoj istoriji. Njegove će, tj. manifestacije srpskog nacionalizma, držati Srbiju u stanju latentnog građanskog rata i nepoverenju sa susedima.”
XS
SM
MD
LG