Dostupni linkovi

Nova faza rešavanja statusa “južne srpske pokrajine”


Plan američke administracije o Kosovu očigledno predstavlja početak novog procesa u rešavanju ovog pitanja, izjavio je po povratku iz Rusije predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović. On kaže da bi bilo bolje da je to Srbija shvatila još početkom prošle godine i da je izbegla strančarenje na ovu temu.

“Ima novih postavki, neko od tih postavki su možda izgovorene sa namerama do kraja, ali neke su ostale, tako da kažem, nedorečene, što je i za očekivati jer te nedorečene otvaraju mogućnosti pojedinih raskrsnica na kojima će se skretati na ovu ili onu stranu. U svakom slučaju mislim da je jako važno da to sve uzmemo u obzir i da na osnovu toga državni vrh napravi dodatni korak i novi pristup.”

Kako bi se obezbedio konsenzus ključnih političkih faktora o Kosovu, u sredu su se sastali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i lider Srpske radikalne stranke, najjače opozicione snage, Tomislav Nikolić. Dan nakon susreta Nikolić tvrdi da nema bitnijih razlika u njihovim stavovima po ovom pitanju.

“Izuzev priče o tome a šta ako nikakva naša priča ne prođe, tada je predsednik Srbije rekao da se on nikada neće zalagati da ni vojno branimo Kosovo i Metohiju. Ja se o tome nisam izjašnjajvao, ja nemam ni vojsku ni policiju, iskreno da vam kažem. Ovog časa mislim da nije potrebno zato što su mnoge okolnosti na našoj strani, zato što su drastično izmenili stav zapadni autoriteti. Imamo veliku podršku posebno južnoevropskih država koje imaju slične probleme i koje ne smeju da otvore pandorinu kutiju baš na Srbiji.”

Predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović ne isključuje mogućnost sa Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasa u dogledno vreme novu rezoluciju povodom Kosova što pred državni vrh Srbije stavlja zadatak da ozbiljno razmotri treba li preporučiti tamnošnjim Srbima da se uključe u pokrajinske institucije.

“Faktor vreme je veoma značajan faktor i mi u tom moramo da uskladimo i naše pristupe, ne smemo funkcionisati po sistemu samoisključivanja. Mislim da će biti detaljnih analiza izvršena u vezi evenutualno promene odluke ili donošenje nove odluke. Sve mora biti tako fleksibilno postavljeno da ništa nije kruto u smislu ulaska predstavnika srpske nacionalne zajednice u privremene institucije. Jako moramo da vodimo računa jer mislim da je naš zadatak da sve što imamo od potencijala uključimo u ovaj proces. U protivnom, plašim se da će rezultat biti loš po nas.”
XS
SM
MD
LG