Dostupni linkovi

Bojazan srpskih stranaka zbog postizbornih tenzija


Hoće li zbog odbijanja HDZ-a da u Kninu koalira sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom pući ljubav između SDSS-a i Sanaderove vlade? Na izborima za kninsko Gradsko vijeće u nedjelju, od ukupno 17 mjesta, SDSS je osvojio osam mandata, HDZ šest, Pašalićev Hrvatski blok dva i pravaši dva mjesta. Nositeljica HDZ-ove liste Josipa Rimac najavila je formiranje koalicije stranaka sa hrvatskim predznakom, a što se Srba tiče, kazala je kako će nastaviti provoditi i poštivati Ustavni zakon o pravima i položaju manjina. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac:

„Doista bi bilo nerazumno da se nakon ovih izbora koji su protekli u izvrsnoj atmosferi, ide u neku vrstu kampanje protiv SDSS-a, odnosno protiv srpske zajednice i da se 2005. godine želi formirati jedna etnička vlast u višeetničkim sredinama.“

U Gračacu HDZ pregovara sa Đukićevom Srpskom narodnom strankom, koja je osvojila jedno mjesto, a ignorira SDSS, koji je osvojio pet mandata, i slično, požalio se Pupovac. On kaže kako je o svemu razgovarao sa HDZ-ovim predsjednikom sabora Vladimirom Šeksom, ali još ne i sa premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom. Sanader je pak opet danas ponovio kako središnjica stranke ne želi utjecati na odluke svojih lokalnih ogranaka o koaliranju:

„Nismo za sitna politička trgovanja i ono što odluče moji stranački prijatelji na terenu, imaće moju punu potporu.“

Tenzije su podignute posljednjih dana, među ostalim i zbog, ruku na srce, tendencioznih i pristranih izvještaja elektronskih, a dijelom i tiskanih medija o organiziranom dolasku Srba na glasanje iz Srbije. Činjenicu da ih je na glasanje organizirano iz Batajnice dovodio i HDZ, jedva se i spominje. U takvoj atmosferi, izuzetno je neugodno odjeknula vijest o pronalasku mrtvog tijela jednog Zagrepčanina srpske nacionalnosti u Karinu, u sjevernoj Dalmaciji. Tijelo osamdesetogodišnjeg Dušana Vidića, koji je dolazio u svoju vikendicu u Karinu, nađeno je jučer ujutro, a ubijen je tako da mu je netko nožem prerezao vrat. Milorad Pupovac:

„Ja bih volio da to nema nikakve veze sa etničkom pripadnošću i sa atmosferom koja se stvarala. Ali ako se na svega dvadesetak kilometara dalje od mjesta gdje se to dogodilo, dakle u Gračacu, to jutro ispisuju grafiti ,Srbe na vrbe‘ i pišu ustaška znamenja, onda mi dopustite da izrazim strah i bojazan zbog atmosfere koja se događa, ne prejudicirajući ništa u pogledu što će policija uraditi i kakav će konačni ishod biti.“

Mediji danas prenose izjave članova Vidićeve obitelji koji ne žele špekulirati o motivu zločina, kao i izjavu predstavnika doseljenih bosanskih Hrvata Tome Aračića, koji vjeruje kako se ne radi o politici, već o koristoljublju. Premijer Ivo Sanader zatražio je hitnu istragu i kažnjavanje počinitelja:

„Želim reći kao premijer da mi se čini neprimjerenim u ovom trenutku davati političku kvalifikaciju tom zločinu.“
XS
SM
MD
LG