Dostupni linkovi

OSCE će nadgledati lokalna suđenja za ratne zločine


Premda je od početka ove godine čak 19 optuženih prebačeno u Haag, a među njima su jedan premijer, dvojica ministara i trojica načelnika generalštabova, još je deset osoba u bjekstvu pred pravdom, kazala je Carla Del Ponte obraćajući se danas u Beču Stalnom vijeću OSCE-a. Trojicu od njih poimenično spominje nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a – Radovana Karadžića, koji se krije u BiH i SCG, Ratka Mladića, koji se nalazi u Srbiji, i Antu Gotovinu, čije je područje u kojem se krije Hrvatska i BiH. Dvojica optuženih se kriju u Rusiji, a ostalih pet u Srbiji, kazala je Delponteova. Ona je ocijenila da rad Haaškog tribunala neće biti potpuni uspijeh sve dok je ovih 10 bjegunaca na slobodi. "Razlog zašto su oni na slobodi je veoma jednostavan: nadležne vlasti ne čine dovoljno napora da ih lociraju i uhapse. Stvar je uglavnom o političkoj volji da se razbiju mreže koje ih štite i u javnosti stvori pogodna klima", upozorila je glavna tužiteljica.

Predaja svih optuženih ima veliku ulogu u strategiji okončanja mandata Tribunala, jer do 2008. moraju biti okončani svi prvostepeni procesi, rekla je Delponteova, dodajući da će Karadžića, Mladića i Gotovinu “uvijek u Haagu čekati sudnica, tužitelji i suci”. Međutim, “vrijeme nas pritišće” - kazala je glavna tužiteljica - i zbog desete godišnjice srebreničkog genocida. “Kako će međunarodni zvaničnici moći prisustvovati ovoj komemoraciji kada su dokazali da nisu u stanju privesti pravdi Karadžića i Mladića? To je sramota i ja sama sam odlučila da u julu ne odem u Srebrenicu ukoliko Karadžić i Mladić ne budu uhapšeni”.

Stalno vijeće OSCE-a usvojilo je danas prijedlog Carle Del Ponte da misije ove organizacije u zemljama bivše Jugoslavije preuzmu nadgledanje suđenja za ratne zločine pred nacionalnim sudovima. Riječ je o predmetima koji obuhvataju 18 optuženih srednjeg i nižeg nivoa odlučivanja za koje je Tužilaštvo zatražilo da se prepuste pravosuđima BiH, Hrvatske i SCG, ali i preko 60 osoba koje još nisu optužene, a čije će istrage, podizanje optužnica i suđenja biti prepuštene nacionalnim pravosuđima.

Prema usvojenoj odluci Stalnog vijeća, misije OSCE-a će nadzor suđenja za ratne zločine pred nacionalnim sudovima pratiti u okviru postojećih mandata i resursa.

* * * * *

Najnovija ocjena haške tužiteljice Carle del Ponte, prema kojoj u suradnji Hrvatske i Haškog tribunala nema nikakvog pomaka, dodatno umanjuje hrvatske šanse za otvaranje pregovora s Europskom unijom u lipnju ove godine – prvi su komentari iz Zagreba na tužiteljičino izvješće Stalnom Vijeću OEBS-a u Beču.


Ponovljena tvrdnja haške tužiteljice Carle del Ponte da se optuženi i odbjegli general Ante Gotovina nalazi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine svakako će utjecati na odluku zemalja Europske unije o otvaranju ili daljnjem odgađanju pregovora s Hrvatskom, komentira za naš radio dr Ivo Josipović, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu i stručnjak za odnose s Hagom:

„Najnovije izvješće gospođe Del Ponte u svakom slučaju nije povoljno za hrvatske ambicije da započne pregovore u šestom mjesecu. Naravno, njena tvrdnja da se general Gotovina nalazi u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini će tražiti pojačanu aktivnost vlade na pokušaju ili da locira generala Gotovinu ili da pokaže da se nalazi izvan područja Republike Hrvatske. Mi to promatramo sa strane, ne znamo zbog čega to haška tužiteljica tvrdi, ali vjerojatno ima svoje razloge i vlada će morati vrlo ozbiljno razmotriti to izvješće u poduzeti potrebne mjere.“

U toku današnjeg dana nitko od službenih predstavnika hrvatske vlasti nije želio komentirati najnovije izvješće haške tužiteljice. Dr Zoran Milanović, Savjetnik za međunarodne odnose u najjačoj oporbenoj stranci, Račanovom SDP-u, tvrdi pak da o mogućoj lokaciji odbjeglog Gotovine Carla del Ponte govori – bez dokaza:

„S jedne strane imamo problem vjerodostojnosti Carle del Ponte, s druge strane imamo problem vjerodostojnosti hrvatske vlade, ako gledamo u nekakvom vremenskom rasponu u zadnjih nekoliko godina. Mi smo skloniji vjerovati hrvatskoj vladi i onome što ona govori. A što se tiče utjecaja tog izvješća na početak pregovora, taj utjecaj sigurno nije povoljan. Teško je eliminirati lipanj. Može doći još do nekih promjena u toj priči, ali poučeni dosadašnjim iskustvima šanse nisu velike.“
XS
SM
MD
LG