Dostupni linkovi

Odlučujuća uloga SAD na Balkanu


Napominjući da bi trebalo sačekati objavljivanje američkog plana, predsednik Srbije Boris Tadić kaže da generalni procesi kada je u pitanju Kosovo i Metohija već godinama nisu dobri za Srbiju, te da se današnji državnici suočavaju sa tima da moraju da traže rešenje za probleme koje su nagomilali neki drugi.

Kosovo, rekao sam mnogo puta, klizi prema nezavisnosti. Mi moramo sve da učinimo da se to ne desi. Mi imamo smanjen manevarski prostor ali imamo i mogućnost da to uradimo. I zato ne smemo da napravimo nijednu grešku, moramo da budemo vrlo precizni, da vodimo jednu planiranu politiku, da vodimo politiku koja je dobro analizirana na nivou državnog vrha naše zemlje i to se dešava. Imamo vrlo visoku koordinaciju iz dana u dan i ja moram da kažem da sam danas zadovoljan tom koordinacijom, a pre nekoliko meseci nisam bio zadovoljan.”

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ne veruje da će se bilo ko međunarodnoj zajednici Srbiju suočiti sa izborom koji bi mogao da diktira neku vrstu ultimatuma tipa:

“Ili će ti dozvoliti da se na vašoj teritoriji formira jedna suverena država ili nema puta u Evropu.”

Drašković kaže da je siguran da svi oni koji proturaju mogućnost nekakvog ultimatuma govore neistine.

“Niko u Evropskoj uniji niti u Vašingtonu ne razmišlja u tom smeru. Ja sam veoma zadovoljan time da svi govore o potrebi jednog kompomisnog evropskog rešenja i da se do tog rešenje može doći jedino uz saglasnost Beograda i Prištine.

Ekspert za kosovska pitanja i koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da ova američka inicijativa nije nova vest i da u Vašingtonu postoji vrlo jasna saglasnost oko nove politike na Balkanu. On smatra da će svaki od problema biti rešavan pojedinačno ali da će se uzeti u obzir balkanski kontekst.

“Amerika će insistirati i na regionalnim rešenjima, na tome da se pazi da rešenje, na primer, kosovskog ili bosanskog problem ne izazove destabilizaciju regiona. Kad je Kosovo u pitanju Stejt departnert je odlučio konačno da prihvati neke ideje demokrata i Kongresa, dakle i opcija nezavisnosti je na stolu. To ne znači da je jedina, ali za razliku od dosadašnjeg ponašanja Stejt departnerta i ona je javno u raspravi.”

Za ovu opciju postavljena su dva uslova.

“Prva je decentalizacija i zaštita prava Srba, i druga, dogovor sa Beogradom.”

Šta o američkom planu o Kosovu kažu u vodećim političkim partijama. Dušan Proroković, funkcioner Demokratske stranka Srbije, i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

“Mislim da u ovom trenutku Republika Srbija odnosno srpska politička elita jeste na fonu onog što hoće i Stejt departmert i sve države članice Kontakt grupe, a to je uspostavljanje što je moguće hitnijeg dijaloga na relaciji Beograd-Priština i pokušaj rešavanja problema etapno. Dakle, da krenemo prvo od pitanja povratka, pa pitanja decentralizacije, da otpočnu sve procese koje su u međuvremenu zastali ili u nekim slučajevima nažalost čak prekinuti.”

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić:

“Ako cela Evropa kaže da ćemo razgovarati o obliku autonomije, a Rugova daje izjavu i to ozbiljnim novinama, nije to izmišljeno da proglašava nezavisnost Kosova i Metohije, to znači ili da ima američku podršku ili da je potpuno izgubio kompas. Videćemo jako brzo. Ja Amerikance iz svih zala koja se čine Srbiji nikad ne isključujem.”

Tomislav Nikolić kaže da je predložio sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom na kome bi jasno bili usaglašeni stavovi o Kosovu.

“Da izađemo u javnost sa zajedničkim stavom koji više niko u Srbiji ne bi smeo da promeni. Pretpostavljam da će do tog sastanka i mislim da posle toga je bezmisleno šta će nam drugi nalagati ”

O planu za Kosovo Stejt department je postigao saglasnost sa Evropskom unijom i članicama Kontakt grupe, s tim što Rusija ima izdvojeno mišljenje. U svakom slučaju, kako kaže Dušan Janjić, oni su rešili da nešto energično urade.

“Jednostavno, dosta im je više petljanja po Balkanu. E sad, šta će uradi unutar zaista otvorenih opcija to će u mnogome zavisiti od ponašanja lokalnih igrača i tu je osnovna opasnost barem kad je Beograd u pitanju.”

* * * * *

Kabinet predsednika Kosova ocekuje da plan americkog predsednika Dzordz Busa o Kosovu sadrzi resenje koje postuje volju naroda za nezavisnom drzavom. Premijer Kosova ocenjuje kako je uloga Sjedinjenih Drzava u procesima na Kosovu odlucujuca. Ovakve izjave dolaze nakon najava da ce podsekretar drzavnog sekretarijata za politicka pitanja Nikolas Berns izneti u svedocenju pred Komitetom za spoljne poslove predstavnickog doma Kongresa, viziju Vasingtona za napredak ka trajnom miru na Kosovu.


Celnici institucija Kosova i predstavnici srpske zajednice pozdravljaju vece angazovanje Sjedinjenih Americkih Drzava na Kosovu, isticuci da samo americka diplomatija ima snagu da pokrene procese napred. Ovakve ocene dolaze nakon najava o objavljivanju plana predsednika Busa o Kosovu.

Muhamet Hamiti, portparol predsednika Kosova Ibrahima Rugove, istice da je uloga SAD nezamenjiva. Hamiti kaze kako americka administracija treba da podrzi resenje koje je odrzivo i za Kosovo i za region, a to je nezavisnost:

“Ocekujemo da Sjedinjene americke drzave zacrtaju resenje pitanja Kosova koje podrazumeva postovanje demokratske volje naroda i stabilnost u ovom delu Evrope, a nezavisnost Kosova to obezbedjuje”, kaze Hamiti.

Portparol kosovskog predsednika ocenjuje da je neophodan konsenzus izmedju SAD i Evropske unije u cilju integracije Kosova i ostalih zemalja jugoistocne Evrope u severnoatlantske strukture.

Vlada Kosovo ocekuje vece angazovanje Amerike u procesu definisanja konacnog statusa, kaze prermijer Bajram Kosumi:

“Jos uvek nismo videli americki plan, ali na osnovu iskustva i angazovanja Stejt departmenta na pitanju Kosova, ocekujemo snaznije ucesce SAD u procesu resavanja konacnog statusa”, kaze Kosumi.

Kosovski premijer je izjavio da odluke vezane za Kosovo treba donositi brzo i upozorio da svako odlaganje dovodi u rizik citav proces.

Sama cinjenica da se Amerika polako vraca ponovo na Balkan i da je Kosovo ponovo aktuelno govori o vaznosti ucesca Amerike u resavanju kosovskog problema, kaze za nas radio Randjel Nojkic, jedan od celnika “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”.

Nojkic kaze da je medjunarodna zajednica pokusala da problem Kosova prebaci na Evropu, ali da se zbog podeljenih misljenja na starom kontinentu, Amerika vratila na Kosovo:

“Mislim da je to veoma dobro s obzirom da je Amerika veoma vazan medjunarodni faktor u resavanju svih problema na zemljinoj kugli pa normalno i na Kosovu i cini mi se da je to dobro pre svega zbog toga sto mislim da Amerika ima sasvim jednu drugaciju strategiju u odnosu na protekli period. Mislim da je to dobro i posebno njihova konstatacija da bez standarda nema resenja problema Kosova i mislim da je to nesto sto je ohrabrujuce za sve koji zaista zele mir na ovim prostorima”.
XS
SM
MD
LG