Dostupni linkovi

5. oktobar za RS?


Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, najavio je danas u Banjoj Luci da će u skladu s ustavnim ovlaštenjima sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine, na kojoj bi se poslanici izjasnili o reformi policijskih snaga u BiH. On je izjavio da bi ova sjednica mogla biti održana između 23. i 30. maja:

“Očekujem da će Narodna skupština u tom smislu, kao najlegitimnije mjesto za ovakvu vrstu odluka, donijeti odluke na bazi razmišljanja i procjene ozbiljnosti posljedica svakog izbora, a koje će to izbor biti, ja ne želim da prejudiciram. U svakom slučaju, tom prilikom jasno i glasno obratiću se Narodnoj skupštini i iznijeti stav u ulozi predsjednika Republike.”

Osvrnuvši se na prekjučerašnji prekid razgovora o reformi policiji, koji su propali jer predstavnici stranaka iz RS-a nisu htjeli prihvatiti da policijske regije prelaze entitetske linije, što opet nije u skladu s principima koje je postavila Evropska unija, Čavić je rekao da se RS nalazi pred teškom odlukom:

“Apsurdno je očekivati da će međunarodna zajednica, prije svega Evropska komisija, promijeniti svoje stavove, jer su stavovi objavljeni javno i jasno. Težina cijele ove situacije oko reforme policije, što je svima jasno, je da je to izmjena dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma - i u tome jeste politička težina ovog pitanja, jer se radi stvarno o izmjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma u dijelu koji definiše nadležnosti entiteta u jednom od najosjetljivijih pitanja, to je pitanje policije. Dakle, teška odluka je pred svima. Svaka odluka će proizvesti posljedice. Prihvatanje principa Evropske unije znači istovremeno i napuštanje jednog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno Ustava BiH. Neprihvatanje znači kvalifikovanje nespremnosti za ulazak u evropske integracione procese.”

Mi u Narodnoj skupštini moramo dati odgovor na ova pitanja i niko ne može izbjeći političku odgovornost, naglasio je Čavić, upućujući jasnu poruku i javnosti i međunarodnoj zajednici:

“Odluku moramo donijeti. Svaka odluka po svom karakteru će opredijeliti barem kratkoročno, a vjerovatno i dugoročno, odnos prema RS-u i političkom ambijentu u BiH. Teret te odluke mora se saopštiti javnosti i u njemu se moraju izjasniti svi koji su od naroda izabrani, preko svojih poslanika u Narodnoj skupštini, jer su i svi učestvovali u pregovorima. I ne postoji prostor za dvostruke aršine. Postoji prostor za jasnost i decidnost i ozbiljnu procjenu kuda ćemo i kako ćemo.”

Predsjednik RS-a također je rekao da je ozbiljno shvatio poruke koje su jučer uputili predstavnici nevladinih organizacija u Banjoj Luci, koji se protive daljem urušavanju institucija RS-a. Predstavnici nevladinih organizacija poručili su jučer da bi se i u RS-u mogao desiti 5. oktobar:

“5. oktobar je dan kada je pao režim Miloševića, režim. 5. oktobar je dan kada nisu bili priznati izbori, demokratska volja građana i kada je jedna vlast htjela da ostane nasilno na vlasti, suprotno volji građana. 5. oktobar je sinonim za rušenje nedemokratske vlasti, izabrane mimo volje naroda. Ja kao predsjednik Republike mogu samo da kažem jasno i javno svim predstavnicima političkih organizacija: u RS-u nema potrebe za 5. oktobrom.”
XS
SM
MD
LG