Dostupni linkovi

Zvaničan Koštuničin poziv Kosumiju uslovno prihvaćen


Svoje stavove vezane za budući status Kosova, politički predstavnici Srbije i državne zajednice uglavnom su demomstrirali tokom razgovora sa šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom. U obraćanju medijima nakon sastanka, predsednik Tadić je ponovio da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i istakao da Beograd u tom pitanju mora da vodi politiku koja će se temeljiti na evropskim vrednostima.

“Ja sam za konstruktivnu, aktivnu politiku – Srbije koja poštuje evropske vrednosti, koja poštuje standarde evropskog političkog ponašanja. Istovremeno zastupam stav da je nezavisnost Kosova i Metohije neprihvatljiva za Srbiju.”

Ministar inostranih poslova Španije Migel Anhel Moratinos pozdravio je tokom razgovora vođenih u Beogradu poziv na dijalog koje su vlasti Srbije uputile rukovodstvu Kosova, i rekao da će tu poruku preneti tokom svog boravka u Prištini.

“Rekli smo da je centralno pitanje, pitanje standarda i bez potpunog ispunjavanja svih standarda i ljudskih prava ne može biti govoro ni o kakvom budućem statusu i konačnom statusu Kosova. Mi to smatramo jedinim načinom da ta tema bude rešena najpre u okviru Kontakt grupe koja će biti poslata da napravi evaluaciju koliko se došlo do ostvarivanja standarda i ostavarivanja ljudskih prava, a takođe će to pitanja biti rešeno u Savetu Evrope na nivou Evropske unije.”

U razgovoru sa španskim diplomatom ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković objasnio je šta znači formula više od autonomije manje od nezavisnosti, koju uoči najavljenih pregovora sa predstavnicima Prištine, proklamuju zvaničnici Beograda.

“To mora da bude jedno nekonvencijalno, neobično rešenje koje će biti u službi stabilnosti, da bi nezavisnost bila nasilje nad Poveljom Ujedinjenih nacija, nasilje nad državom Srbijom. Zapravo, nikakvi razgovori o konačnom statusu ne mogu biti završavni dok se ne reši ono osnovno pitanje a to je pitanje standarda, pitanje ljudskih prava, evropskog nivoa zaštite ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, da se granice ne mogu menjati, da se granice ne mogu preimenovati, i ulazak u Partnerstvo za mir bi značajno ubrzao iznalaženje kompromisnih rešenja kada je reč o statusu Kosova.”

* * * * *

Premijer Kosova Bajram Kosumi je danas dobio poziv premijera Srbije Vojislava Kostunice da se sastanu 25. maja u Prizrenu. U odgovoru na ovaj poziv, premijer Kosumi istice da pristaje da se sastane sa premijerom Kostunicom, ali ne 25. maja i ne u Prizrenu.


Portparol premijera Kosova Daut Dauti istice kako premijer Kosumi u odgovoru na poziv premijera Kostunice izrazio zadovoljstvo buducim sastankom, ali je odbio ponudjeno vreme i mesto odrzavanja sastanka. Vreme, mesto i sadrzaj sastanka trebaju se dogovriti imajuci u vidu prethodno utvrdjene obaveze dvojice premijera, kaze portparol Dauti.

“Odgovor je pozitivan sto se tice sastanka, gospodin Kosumi ce se sastati sa njim, ali ne 25. maja i ne u Prizrenu”, kaze portparol Dauti.

On istice kako je premijer Kosumi danas odogovorio na poziv srpskog premijera trazeci od njega da se dogovore oko detalja sastanka.

“Premijer Kosumi je danas odgovorio na pismo gospodina Kostunice i stavio mu je do znanja da vreme i datum kao i neki drugi detalji treba da se odrede u prethodnom dogovoru”.

U pismu premijera Kosova Bajrama Kosumija za premijera Kostunicu , prema portparolu kosovskog premijera, je zatrazeno da Srbije prizna pozitivan razvoj koji je postignut na Kosovu i to bi trebao da bude preduslov za konstruktivan sastanak.

“Druga specificnost sem odbijanja vremena i mesta odrzavanja sastanka je da Srbija treba da prizna neka izuzetno pozitivna kretanja koja su de dogodila na Kosovu i koje priznaju drzave u okruzenju Kosova”.

Istovremeno posle sastanka koji je danas posle podne imao sa predsednikom Kosova Ibrahim Rugovom, spanski ministar spoljnih poslova, Miguel Angel Morantinos, je rekao da ga je predsednik Srbije Boris Tadic zamolio da ponovi predsedniku Kosova zahtev da se sastanu, ali, prema recima ministra Morantinosa, predsednik Rugova je odgovorio da je sastanak moguc samo na nekoj medjunarodnoj konferenciji na kojoj ce biti prisutne obe strane i da ne prihvata direktan sastanak sa predsednikom Tadicem.
XS
SM
MD
LG