Dostupni linkovi

Zatvorena evropska vrata za BiH?


Pregovori su propali. BiH je izgubila mnogo i to je teško nadoknaditi - ocjena je koja se danas najčešće čuje, nakon prekida sarajevske etape približavanja političkih stavova o budućoj bh. policiji.

Komesar Evropske policije u BiH, Kevin Karti (Carty) je razočaran neuspjehom:

“To je vrlo tužan dan za BiH i RS. Ono što se desilo sinoć spriječilo je policiju ove države da rade u strukturi koja im omogućava da se efikasno bore protiv teškog i organizovanog kriminala, čime se blokira napredak BiH prema Evropi.”

Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa nisu željele komentarisati prekid pregovora. Škrt na riječima je i direktor Policije RS-a, Dragomir Andan:

“Ja profesionalno obavljam svoj dio posla i ne mogu se miješati u političke odluke, niti želim da se miješam. Dakle, ono što politika dogovori, mi ćemo u praksi implementirati.”

Jasno je, međutim, da se prelazak međuentitetske granice pripadnika buduće jedinstvene bh. policije pokazao kao nepremostiv problem za rukovodstvo RS-a. Predsjedavajući grupe za policijske regije, Dobrica Jonjić, ističe:

“Predstavnici stranaka iz RS-a nisu željeli potpisati, niti pristati na bilo kakvo stajalište koje bi uključivalo da lokalne policijske oblasti prelaze entitetsku granicu. To je, naime, bio jedan od uvjeta Evropske unije za dobivanje pozitivne ocjene, jer u suprotnom, ocjenjivali su predstavnici međunarodne zajednice, da takva karta koja bi podrazumijevala da se ne prelazi entitetska granica ne bi zadovoljavala princip da se politika makne iz policije."

Jedinstvenost stava političkih partija iz RS-a potvrđuju i riječi Drage Kalabića, učesnika pregovora u ime Demokratskog narodnog saveza:

“Predstavnici srpskih političkih stranaka koje su u startu došle sa stavom, a normalno pod utiskom stava Glavnog odbora SDS-a, da nemaju kapacitet da razgovaraju o mapama ako je beskompromisan i nepromjenjivi uslov prelazak međuentitetske linije. I s obzirom da je to u startu razjašnjeno - da je to uslov svih uslova, stav stranaka iz RS-a je bio da u tom momentu nemaju taj politički kapacitet, znači, da uopšte mogu ući u razgovore.”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Šefik Džaferović, smatra da je sada na potezu međunarodna zajednica, koja bi morala pokazati kako se opstrukcije ne isplate:

“Prije svega, na Evropskoj komisiji, pa i na međunarodnoj zajednici u BiH je da poduzmu odgovarajuće korake, kako bi se oni koji trenutno opstruiraju reformu policije privoljeli na reformu policije na evropskim principima. Ukoliko bi izostali ti koraci Evropske komisije i međunarodne zajednice, ja mislim da bi onda BiH bez razloga bila talac RS-a, a BiH ne smije biti talac.”

Neuspjehom pregovora na dobitku su kriminalci, a pravi gubitnici su građani, poručuje Traik Sadović, šef poslaničke grupe Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS-a:

“Političari koji su vodili pregovore nisu gubitnici. Njima će i dalje ostati lijepo. Pregovori se odlažu na neodređeno vrijeme. Zašto je BiH talac politike koja se vodi u RS-u? Srbija grabi krupnim koracima prema Evropi, a BiH ostaje u izloaciji. Ja se zaista pitam kome sve to treba.”

Kako nezvanično saznajemo, predsjednik RS-a i SDS-a, Dragan Čavić, sutra će se obratiti javnosti povodom neuspjeha pregovora. Svoje je već danas rekao Majkl Hemfris (Michael Humphreyes), šef Delegacije Evropske komisije u BiH. Naime, za dva dana radna grupa Evropske komisije ocjenjivat će napredak BiH u ispunjavanju preporuka iz Studije izvodljivosti. A kako je poručio Hemfriz, ”bez reforme policije, teško je da će odgovor biti pozitivan”.
XS
SM
MD
LG