Dostupni linkovi

"Oštro upozorenje" vlastima RS


Više od 15 hiljada ljudi učestvovalo je na današnjim protestima na banjalučkom Trgu Krajine, koje su organizovali predstavnici 12 nevladinih organizacija. Pročitane su poruke u kojima se od međunarodnih predstavnika i domaćih lidera traži prestanak urušavanja RS-a, te da se o bitnim reformama ide na izjašnjavanje referendumom.

Protesti su posebno upozorenje liderima RS-a da ne smiju potpisati reformu policije u kojoj bi policijske regije prelazile entitetske granice, kazao je Slavko Jovičić, potpredsjednik Saveza logoraša RS-a:

“Najozbiljnije i najoštrije upozorenje nosiocima vlasti RS-u, Vladi, narodnim poslanicima u Skupštini i političkim partijama u RS-u da u slučaju daljnjeg nastavka procesa urušavanja RS-a, a posebno njenih vitalnih institucija vrijedi 5. oktobar, možda 5. juna, jula, avgusta - nije važno.”

Na transparentima, između ostalog, pisalo je: “Srbijo majko, pomagaj”, “Za Republiki Srpsku bez Bosne i Hercegovine”, te “Ne damo vojsku i policiju Republike Srpske”. Među protestantima je bilo i onih okićenih četničkim obilježjima:

“Moramo, ovo je zadnji čas, ovo je zadnja stavka na kojoj se Srbi izlažu

“Snaga naroda nek pobedi. Samo treba biti jedinstven i po svaku cenu treba braniti RS.”

“Ovo je trebalo i ranije učiniti - da ne dođemo na što smo došli. A to je ova propast.”

“Moraju čuti. Ne znaju oni šta, oni ne mogu ovdje napraviti ništa. Srpski narod će biti onakav kakav je uvijek bio. To da se zna.”

Od ranih jutarnjih časova počele su i pripreme za obezbjeđivanja skupa. Tokom protesta bio je blokiran centar grada, a policajci su se nalazili u svim ulicama oko centra. Prisutni su bili i predstavnici Evropske policije, a Banju Luku su nadlijetali helikopteri EUFOR-a.
XS
SM
MD
LG