Dostupni linkovi

Odbačena tri nacionalna tv-kanala


Zastupnički dom državnog parlamenta usvojio je danas u oba čitanja Prijedlog zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH sa izvještajem Komisije za saobraćaj i komunikacije u kojem se predviđaju organizacione jedinice u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Dom je odbio amandmane poslanika HDZ-a, Filipa Andrića i Ruže Sopta, koji predviđaju tri nacionalna kanala na javnom RTV servisu BiH. Ministar prometa i komunikacija BiH, Branko Dokić:

“Postoje čak i članovi koji ukazuju na to da će Parlament BiH svake godine imati mogućnost da kontroliše primjenu zakona i u finansijskom i u uređivačkom smislu. Značajan korak koji smo napravili u odnosu na prethodne varijante koje nisu bile prošle jeste uspostavljanje studija i u Mostaru i u ravnomjernoj uređivačkoj, odnosno produkcionoj politici koja treba da garantuje da će se trećina programa proizvoditi u Mostaru, trećina u Sarajevu, trećina u Banjoj Luci. Ostaje da vidimo hoćemo li se strogo držati tih odredbi, a na Regulatornoj agenciji za komunikacije, koje je nadležna za provođenje zakona, jeste da se te odredbe primijene u praksi. Uređivačka politika će se formirati u centru, govorimo o BHTV1,a to je Sarajevo, a programi će se proizvoditi po svim žanrovima ravnopravno u tri centra.”

Poslanici Hrvatske demokratske zajednice najavili su kako će zatražiti pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa u Dom naroda. Poslanik Ruža Sopta:

“HDZ je imao dvije vrste amandmana kojima je pokušao popraviti ovaj zakon. Naši amandamni nisu uvaženi. Prema tome, mi smo bili prisiljeni glasovati protiv.”

Zastupnički dom Parlamenta BiH prihvatio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost po hitnom postupku. Poslanici su prihvatili prijedlog Vijeća ministara BiH da 1. januar 2006. godine bude rok za početak primjene ovog zakona, dok je 1. juli ove godine rok za početak procesa registracije preduzeća.
XS
SM
MD
LG