Dostupni linkovi

Balkanska incijativa Washingtona


Balkanska inicijativa americke administracije predstavlja deo napora drzavnog sekretara Condoleezze Rice da se uhvati u kostac sa problemima koji su bili dugo zapostavljeni jer je Bushov tim u prvom mandatu bio previse zauzet ratom protiv terorizma.

Drzavni podsedkretar Nicholas Burns, bivsi ambasador u Grckoj i Nato-u, i izuzetan poznavalac jugoistocne Evrope, izlozice plan za Balkan sutra u svedocenju pred Kongresom, a zatim u govoru koji ce odrzati u cetvrtak. Taj plan je prethodno razradjivan u intenzivnim diskusijama sa zvanicnicima Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Ujedinjene nacije ce uskoro zatraziti od norveskog ambasadora u NATO-u Kai Eidea da proceni da li je Kosovo spremno za razgovore o konacnom statusu. Posle toga ce, najverovatnije do sredine jeseni, Svetska organizacija organizovati razgovore na medjunarodnog nivou o tome da li ce Kosovo ostati deo Srbije, postati nezavisno ili dobiti neku vrstu hibridnog statusa, pise WP.

Rusija, koja je u pocetku podrzavala ovu ideju, u medjuvremenu je pokazala izvesne rezerve, kaze americkom dnevniku vladin sluzbenik koji je zeleo da ostane anoniman.

Amerika administracija ce ici na kombinaciju podrske plana za Kosovo i upozorenja Srbiji da ce normalizacija odnosa sa Sjedinjenim drzavama i NATO-om zavisiti od isporucivanja Karadzica i Mladica Haskom tribunalu.
Richard Holbrooke, arhitekt Dejtonskog plana u vreme Clintonove administracije, pozdravio je najavljenu balkansku inicijativu Bushove administracije. "Oni su imali balkansku politiku koju niko nije ni razumeo ni prihvatio. Mnogi su ih upozoravali da ce se situacija u regionu pogorsati. Sada su konacno – i drago mi je da to vidim – zapoceli proces znacajnog revidiranja svoje politike prema Balkanu", izjavio je Holbrooke za Washington Post, dodajuci da americke trupe nece napustiti Kosovo dok se ne postigne sporazum o njegovom finalnom statusu. "Od odlucujuceg je znacaja da Sjedinjene drzave ponovo preuzmu vodecu ulogu u tom regionu", citira WP Holbrookovu izjavu.

Zvanicnici Bushove administracije, zakljucuje vasingtonski dnevnik, nece podrzavati nijednu konkretnu opciju statusa Kosova i ne mogu da predvide kako ce se zavrsiti dugogosinji proces definisanja kosovske buducnosti
XS
SM
MD
LG