Dostupni linkovi

ZAGREB / BEOGRAD / PODGORICA


Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je prekinuo pripreme za zvaničnu posetu Srbiji i Crnoj Gori i to, kako je objavljeno u Zagrebu, zbog toga što su vlasti Srbije "aktivno učestvovale" u organizaciji prekjučerašnjeg četničkog skupa na planini Ravnoj Gori u Srbiji i zbog toga što su na skupu učestvovali neki zvaničnici.
Na toj planini, na kojoj je u II Svetskom ratu jedno vreme bio štab komandanta četničkih jedinica Dragoljuba Draže Mihajlovića, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković je u nedelju pohvalio Vladu Srbije jer je nedavno donela zakon kojim su pripadnici četničkog pokreta izjednačeni po pravima sa partizanima. Ministar Drašković je zatražio da četnici budu potpuno rehabilitovani, da budu ukinute presude protiv njih donete nakon rata i da im bude vraćena imovina koja im je oduzeta.
U Zagrebu je saopšteno da su o odluci predsednika Hrvatske obaveštene države regije i velike sile.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore je odgovorilo da smatra da "istorijske činjenice" ne bi smele da budu prepreka dobrim odnosima Srbije i Crne Gore sa Hrvatskom ili bilo kojom drugom državom".
"Svoje odnose sa susedima nećemo uslovljavati time kako se oni postavljaju prema događajima iz prošlosti, pa isto očekujemo i od njih", stoji u tom saopštenju
Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata Crne Gore je zatražio smenu ministra Draškovića zbog izjave na Ravnoj Gori da se u ime Srbije i Crne Gore poklonio žrtvi Draže Mihajlovića i njegovih saboraca.
XS
SM
MD
LG