Dostupni linkovi

Bojkotirani HDZ


Iako pompezno najavljivana proteklih sedmica, rasprava o ustavnim promjenama u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice BiH završila je bez konkretnih zaključaka, uz bojkot najvećih opozicijskih stranaka sa hrvatskim predzakom.

Predsjednik HDZ-a BiH, Bariša Čolak, na konferenciji za novinare naglasio je kako se radilo tek o jednom u nizu sastanaka koji se nastavljaju.

“Opredijelili smo se na ovakav način rada. Vidjet ćemo hoće li on donijeti rezultate. Mi mislimo da je dobro na ovakav način razgovarati.”

Današnjoj raspravi nisu se odazvali predstavnici Hrvatske stranke prava Đapić - dr. Jurišić, Hrvatske seljačke stranke, te Nove hrvatske inicijative. Bojkot sastanka dopredsjednik NHI-ja, Dobrica Jonjić, objašnjava miniranjem već poodmaklog procesa usuglašavanja zajedničkih principa stranaka sa hrvatskim predzankom po pitanju ustavnih promjena od strane HDZ-a BiH:

“NHI, HSS, HSP Đapić - Jurišić, HKDU, HDU, HNZ itd. HDZ je čak preko jednog svog izaslanika bio nazočan na jednom od tih sastanaka. Već je i potpisana osnovna izjava oko principa ustavne reforme u BiH. HDZ sada odjednom naprasno poziva ponovo sve te stranke da krenu ispočetka.”

Potpisanim načelima navedene stranke su suglasne da treba jačati poziciju države i nivo lokalne zajednice, dok je srednji nivo vlasti ostavljen za dalje pregovore. A o ustavnim reformama predstavnici ovih političkih stranaka razgovarali su i na sastanku sa kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem, kojem HDZ BiH nije prisustvovao jer je, navodno, poziv stigao prekasno.

Bariša Čolak, predsjednik HDZ-a BiH, bojkot stranaka nije želio komentirati, rekavši tek da je ideja o široj raspravi potekla od ove stranke. On je također demantirao stvaranje dva tabora na hrvatskoj političkoj sceni u BiH. A na insistiranje novinara da pojasni kakva su bila promišljanja institucija sa hrvatskim predzankom koje su bile prisutne današnjem sastanku, te ostalih političkih stranaka, Čolak je rekao kako koncenzus oko središnjeg nivoa vlasti nije postignut:

“Uistinu se pričalo, dakle, i o federalnim jedinicama, pričalo se o regionalizaciji, pričalo se o kantonizaciji ili županizaciji, kako god hoćete. Dakle, jednostvano, ljudi su iznosili svoja shvaćanja, svoja viđenja. Ali mislim da treba zaista jednu pozitivnu stvar imati u vidu - da su sve rasprave išle ka tome da nitko ne dovodi u pitanje državu BiH, da nitko ne dovodi u pitanje da treba ojačati jedinice lokalne uprave i samouprave, dakle općinsku razinu.”

Predsjednik HDZ-a BiH također je dodao kako veće promjene ustava ne očekuje u skorije vrijeme, jer o ovom pitanju ne postoji suglasnost važnijih političkih partija u BiH.

Inače, kako je najavljeno iz NHI-ja, razgovori stranaka sa hrvatskim predzankom bit će nastavljeni 21. novembra. U HDZ-u BiH nisu isključili mogućnost sudjelovanja najavljenom sastanku.
XS
SM
MD
LG