Dostupni linkovi

Bezbednost poboljšana, strah prisutan


Portparol misije Ujedinjenih nacija Niradz Sing (Neeraj Singh) izjavio je za nas radio kako je ukupna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da je u poslednjih godinu dana smanjen broj medjuetnickih incidenata:

“Bezbednosna situacija je poboljsanja od proslogodisnjeg martovskog nasilja. Statistike pokazuju da u proteklom periodu nije bilo vecih medjuetnickih incidenata sa tragicnim krajem. SituacIja je poboljsana i nadamo se da ce tako biti i ubuduce”, kaze Sing.

Medjutim Sing istice da ima incidenata kao sto su kamenovanja ili kradje, u kojima su zrtve pripadnici manjinskih zajednica.

Kosovski Srbi iz centralnog Kosova kazu da iako je danas sigurniije nego prethodnih godina strah i dalje postoji.

Bozidar Nikolic je penzioner iz Gracanice:

“Jeste da je malo bezbednije samo ne znamo plasimo se da se oslobodimo”.

Jelena Kostic (25) kaze da ne postoji potpuna bezbednost. Upitana kako se krece van Gracanice ona kaze:

“Vrlo otezano, krecem se ali sa strahom, kolima, pratnjom i tako u pratnji porodice a ne policije ili Kfora. Strah postoji, covek u strahu kako moze da se oseca”.

Verica Stankovic, vaspitac u predskolskoj ustanovi u Gracanici, kaze da je odlazak u druga mesta rizican:

“Veoma je tesko otici do susednih sela. Odlazimo ali nismo bezbedni. Ova omladina dosta se boji da ode u susedna sela kao na primer u Pomoravski kraj tamo gde odlaze mladi na zabavu na igranku”.

Van svojih enklava Srbi mogu ici bez problema ukoliko putuju vozilima koja imaju kosovske registarske tablice KS. Bozidar Nikolic:

“Krecemo se ovde u enklavama u srpskim selima. Kako se krecete do tih sela? Svojim kolima, ima autobusa, kombija’.

Prema recima portparola UNMIKa Niradza Singa i pored poboljsanja postoje problemi u slobodi kretanja, kako za Srbe tako i za Albance:

“Ne mogu reci da postoji potpuna sloboda kretanja za Srbe sirom Kosova kao i za Albance na severu Kosova. Sloboda kretanja se ne odnosi samo na cinjenicu da nema etnickih incidenata, vec i na to dali se manjine osecaju bezbedno da putuju u mesta koja naseljavaju pripadnici drugih entickih zajednica”, kaze Sing, objasnjavajuci kako je potrebno izvesno vreme da ljudi osete poboljsanje.

Bezbednost i sloboda kretanja su prioritetni standardi, koje je potrebno ispuniti pre pocetka razgovora o konacnom statusu Kosova. I UNMIK i vlada Kosova kazu da se ovi standardi ispunjavaju.

Avni Arifi, koordinator vlade Kosova za standarde:

“Napredak u ovim standardima reflektuje se u slobodi kretanja ne samo humanitarnih autobusa vec i privatnih vozila. Imamo povecanje prevoznih usluga u oblastima u kojima zive manjine, a postuje se i dvojezicnost u postavljanu putnih oznaka”, objasnjava Arifi.

Avni Arifi kaze da u pojedinim regionima na Kosovu postoji potpuna sloboda kretanja, dok se u nekim mestima jos uvek radi na stvaranju uslova, a posebno na severu Kosova.

U tom pogledu predstavnik UNMIKa istice odgovornost politickih lidera:

“Vecinska albanska zajednica ima odgovornost sirom Kosova, dok srpska zajednica ima veliku odgovornost na severu Mitrovice, sto znaci da gradjani i njihovi lideri imaju odgovornost da izgrade medjuetnicko poverenje”, kaze Sing.

Predstavnik UNMIKa istice da dogadjaji kao sto su pocetak dijaloga o tehnickim pitanjima izmedju Pristine i Beograda, napredak u decentralizaciji vlasti i ucesce Srba u institucijama Kosova mogu doprineti ukupnoj stabilizaciji situacije.
XS
SM
MD
LG