Dostupni linkovi

TAŠKENT


Nema danas vesti o nemirima u Uzbekistanu gde je juče u neredima u gradu Andižanu na istoku zemlje, prema zvaničnim podacima, poginulo deset osoba. Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je broj poginulih najmanje nekoliko desetina, a neki navode čak i nekoliko stotina.
Strani novinari su napustili područje nereda nakon što su im vlasti saopštile da im više ne mogu garantovati osnovnu bezbednost.
Dopisnik Radija Slobodna Evropa je javio danas da se u Andižanu i okolini i danas okupljaju stotine političkih protivnika predsednika Islama Karimova, ali su današnje demonstracije mirne.
Policija je otvorila vatru po demonstrantima kojih se u petak uveče okupilo nekoliko desetina hiljada. Prethodno su demonstranti oslobodili iz jednog lokalnog zatvora aktiviste zabranjena islamske grupacije Hiz-ut Tahrir.
Opozicija optužuje predsednika države da je naredio otvaranje vatre po demonstrantima kada su pregovori propali. Predsednik Karimov je izjavio da on nije izdao naređenje i da odgovornost za nemire snosi Hiz-ut Tahrir.
Nekoliko stotina ljudi je uspelo da izbegne iz Uzbekistana u Kirgiziju iako je Kirgizija juče zatvorila tu granicu. Sa uzbekistanske strane još uvek na prelazak čeka nekoliko hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG